Димитров сломи световния номер 10 след два тайбрека за 1/4-финал в Ротердам

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на силния тенис турнир от сериите ATP 500, след като преодоля десетия в световната ранглиста Хуберт Хуркач в два тайбрека – 7-6 (4), 7-6 (5), за около един час и 50 минути игра.

Откриващата част мина под диктовката на сервиращите, като и двамата подаваха изключително комфортно и не допуснаха нито една точка за пробив в собствените си сервис геймове. Закономерно съдбата на частта бе решена в тайбрек, където първата ни ракета при мъжете дръпна с 3-0 и 4-1 точки. Хуркач, пети поставен в схемата на надпреварата, изравни до 4-4, но серия от три безответни точки на сметката на българина му дадоха предимство в сетовете.

Григор Димитров.

Във втората част полският тенисист осъществи първия пробив в срещата в седмия гейм. Димитров обаче бързо се окопити и изравни след моментален рибрейк, а след това отрази точка за пробив на собствен сервис. Стигна се до нов дълъг гейм, в който 31-годишният хасковлия получи три мачбола при 6-3. Хуркач отрази първите два, но при третата бе сломен и така Григор се класира за последните осем в съревнованието. Статистически почти нищо не раздели двамата, но в крайна сметка напред продължи Димитров.

Той спечели и третата си официална среща с Хуркач. Григор все още не знае името на противника си за четвъртфиналите, като Максим Креси ще играе с победителя от срещата по-късно тази вечер между втория поставен Андрей Рубльов и Алекс Де Минор в 1/8-финалите.

Трикратният шампион в турнирите от Големия шлем Стан Вавринка е другият ясен четвъртфиналист в турнира, след като преодоля друг от ветераните в Тура – Ришар Гаске, в два сета. Яник Синер си гарантира сблъсък с номер 1 в схемата Стефанос Циципас на осминафиналите, а до втория кръг прогресира и четвъртия поставен Холгер Руне. /БГНЕС