Димитров отпадна във втори кръг на Аустрелиън Оупън

Григор Димитров се прости с участието си на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като отстъпи на Беноа Пер в четири сета – в отделните части 4-6, 4-6, 7-6 (4), 6-7 (4), за малко над три часа и 20 минути игра.

Първата ни ракета изостана с два сета, загубени с идентичен резултат – 4-6, като в откриващия той допусна един пробив, дошъл в третия гейм. Втората част започна с брейк за французина, който бе върнат от 30-годишния хасковлия в четвъртия гейм. Последва обаче моментален рибрейк, след който Пер не допусна изненади и взе и втория сет. Третата част мина без пробиви, като Григор пропусна два сетбола в десетия гейм, преди да се стигне до тайбрек. В него нашият тенисист бе по-съобразителен и намали изоставането си. Димитров започна лошо четвъртия сет, допускайки ранен пробив. Той се събра, върна брейка и частта отново бе решена от тайбрек, в който обаче Пер спечели пет поредни точки от 2-2, за да затвори успешно двубоя в своя полза.

Григор Димитров.

По този начин първата ни ракета остана без обрат от 0-2 сета в кариерата си. Той отпада във втори кръг на Аустрелиън Оупън за едва втори път в последните девет издания на турнира, като за последно това стана през 2020. Григор загуби от Пер за трети път от четири мача помежду им, като направи два пъти по-малко асове от съперника, а французинът спечели 81% от точките на първи сервис. В следващия кръг Пер ще играе с четвъртия в света Стефанос Циципас. Първата ракета на Гърция надви трудно аржентинеца Себастиан Баес в четири сета след 7-6 (1), 6-7 (5), 6-3, 6-4.

Напред в турнира продължиха още Марин Чилич, Кристофър О‘Конъл, елиминирал 13-ия в схемата Диего Шварцман, Максим Креси, Андрей Рубльов, Даниел Еванс, Пабло Андухар-Алба, Тейлър Фриц, Роберто Баутиста-Агут, Феликс Оже-Алиасим, Алекс Де Минор и Ботик ван де Зандсхулп.

При дамите, Гарбине Мугуруса се сбогува рано-рано с участието си на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като отстъпи изненадващо на Ализе Корне с 3-6, 3-6 за около час и половина игра.

Мугуруса, трета поставена в схемата и финалистка от 2020, стартира с ранен пробив на сметката на френската ветеранка и аванс от 3-0. До края на сета тя удържа преднината си и така поведе в частите. Във втория сет играта вървеше гейм за гейм до петия, когато Корне нанесе решителен удар след пробив, а след това направи още един, с който подпечата една от най-големите победи в кариерата си.

Гарбине Мугуруса.

Французойката не направи нито един ас, но загуби само пет точки на първи сервис в мача, като Мугуруса така и не стигна до точка за пробив. Двете тенисистки завършиха с равен брой уинъри, но разликата дойде в непредизвиканите грешки – 33 на 16 в полза на испанката. Корне, която на старта надигра първата ни ракета Виктория Томова в два сета, ще играе със словенката Тамара Зиданшек за място на осминафиналите.

Втората ракета в света Арина Сабаленка от Беларус постигна нова трудна победа, след като надви китайката Синю Уан с 1-6, 6-4, 6-2. Напред в турнира продължиха още Маркета Вондрушова, Даниел Колинс, Клара Таусон, която елиминира шестата в схемата Анет Контавейт, Ига Швьонтек, Мадисън Инглис, Сорана Кърстя, Елизе Мертенс, Анастасия Павлюченкова, Дария Касаткина, Кая Канепи и Шуай Джан. /БГНЕС