Димитров: Митничарите са се усетили навреме за камионите с отпадъци на Капитан Андреево

Проверихме тези камиони на Капитан Андреево, които са заловени с опасни отпадъци, дали са идвали отново в България, оказа се, че някой се опитва да тества. Митничарите са се усетили, че става въпрос за нарушение. Проверяваме колко пъти са минавали тези камиони към момента. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров във връзка със заловените 6 ТИР-а на ГКПП Капитан Андреево, превозвали опасни отпадъци.

Той добави, че това е една успешна операция на МОСВ, Гранична полиция и Агенция „Митници”. Предполагам, че шофьорите не са знаели, че извършват престъпление.

Вчера закрихме една от площадките, която се е занимавала с преработка на отпадъци в Лом. Започна проверка по указания на прокуратурата на всички обекти, свързани с преработване на отпадъци от акумулатори. Аз мисля, че това са такива, които са паркинги, два стелажа, трупат отгоре отпадъци, очевидно нямат машинни съоръжения и ги закриваме, добави Димитров.

За шламохранилището в Перник, с което работи ТЕЦ-ът в града и преди няколко седмици скъса дига, Димитров каза, че до есента трябва да се построи ново шламохранилище. В Перник се закри един обект, който отдавна трябваше да се закрие, но трябва по максимално бърз начин заедно с всички институции да се изгради първия етап на следващото депо, за да може през есента гражданите на Перник да не се окажат пак без топла вода или парно, подчерта министърът.

За язовирите, Димитров коментира, че например в Шумен има вода за две години. Целта е обаче Шумен да премине към нов водопровод, същото важи и за Търговище. Когато намаляваш обемите, които подаваш и трябва да се икономисва, тогава и бизнесите трябва да започнат да ползват собствени ресурси и да икономисват, каза Димитров.

В Перник свърши водата и казаха не ни интересува кой какво е правил къде ни е водата. Ако дадем на земеделците водата в момента, догодина излизат гражданите и казват кой ни изпи водата. Много е лесно обаче да те рекетират със стачки. Аз съм земеделец, например и вие ми пречите да си използвам водата. За да има вода някъде, трябва да се предприемат действия година преди това, уточни Димитров.

В Перник благодарение на водопровода от София ще има вода и до по-следващата зима. Перник харчи в момента повече вода, отколкото миналата година без кризата.

От Рила докарваме вода в Перник. За режима - разреших да няма такъв, оттам нататък е проблем на ВиК-Перник. Би трябвало вече да няма режим в Перник, добави министърът. Всеки ден съжалявам, че съм станал министър. Омръзна ми да се боря срещу хора, които скачат срещу тебе, а никой не каза благодаря, коментира още министърът. /БГНЕС