Димитров и Томова срещу американци на старта в Калифорния

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще започне участието си на първия за годината турнир от сериите Мастърс 1000 в Индиан Уелс, Калифорния, срещу американеца Томи Пол, отреди тегленият жребий за надпреварата.

Българинът достигна миналата година до полуфиналите в калифорнийската пустиня, където отпадна от бъдещия шампион Камерън Нори от Великобритания. Григор и Пол имат два мача помежду си, в които си разделиха по един успех – американецът, под номер 39 в света, надви нашия тенисист в петсетов трилър на Аустрелиън Оупън през 2020, а малко по-късно същата година Димитров се реваншира за поражението с чист успех на Ю Ес Оупън. При победа над Пол, 30-годишният хасковлия ще играе с третия в света Александър Зверев от Германия, който почива в първи кръг като поставен в основната схема.

Григор Димитров.

Номер 1 в схемата Данийл Медведев от Русия ще участва в надпреварата, след като на тенисистите от Русия и Беларус бе забранено да участват в отборни турнири, но не и в тези на сингъл. Той почива в първи кръг, а във втори чака Алексей Попирин от САЩ или квалификант.

Новак Джокович, бившият номер 1 в света, който бе депортиран от Австралия през януари, попадна в схемата като втори поставен, но все още не е ясно дали ще участва в турнира в Калифорния. Сърбинът не е ваксиниран срещу коронавирус, като от организаторите на Индиан Уелс обявиха, че поддържат връзка с щаба му, за да разберат дали той все пак ще бъде допуснат до участие в надпреварата.

Шампионът на Аустрелиън Оупън и Акапулко Рафаел Надал е четвърти в схемата и вероятно ще срещне представителя на домакините Себастиан Корда в първия си мач от съревнованието. Стефанос Циципас, пети в схемата, почива в първи кръг, а във втори чака победителя от двойката Хуан Мануел Черундоло от Аржентина и получилия „уайлд кард“ американец Джак Сок. Действащият шампион Камерън Нори ще започне защитата на титлата си срещу испанеца Педро Мартинес или квалификант.

При дамите, първата ни ракета Виктория Томова ще се изправи срещу американката Клеър Лу в първи кръг на силния турнир от WTA 1000 в Индиан Уелс, САЩ.

Вики достигна до основната схема на турнир от подобна категория в тениса за първи път в своята кариера, след като преодоля 96-та в света Астра Шарма от Австралия с 6-4, 6-1. Томова и Лу нямат мачове помежду си до момента, а победителката от срещата им ще играе с 16-та в схемата представителка на домакините Коко Гоф.

Виктория Томова.

Световната номер 1 при дамите Ашли Барти от Австралия отказа участие в съревнованието, тъй като не е достатъчно подготвена за атака на титлата. Тя първоначално бе заменена в основната схема на турнира от чехкинята Барбора Крейчикова, която обаче също се оттегли поради травма на ръката. Така, на нейно място попадна французойката Ализе Корне, 33-а поставена, която почива в първи кръг и ще играе с една измежду сънародничката си Хармони Тан или Ребека Петершон от Швеция. Мястото на Корне в турнира пък е заето от квалификантка. Втората в схемата Арина Сабаленка от Беларус почива в първи кръг, а във втори ще играе с победителката от Кейти Боултър (Великобритания) и Жасмин Паолини (Италия).

Третата Ига Швьонтек от Полша ще играе една измежду французойката Клара Бюрел и Анхелина Калинина от Украйна. Анет Контавейт, която е четвърта поставена, ще срещне словачката Кристина Кучова или румънката Елена-Габриела Русе. Шампионката от миналата година Паула Бадоса от Испания, която е пета в схемата, ще играе с Хедър Уотсън (Великобритания) или чехкинята Тереза Мартинцова в спор за място в трети кръг.

Най-интригуващият сблъсък при жените от първи кръг на надпреварата противопоставя представителката на домакините Слоун Стивънс и четиркратната шампионка от Големия Шлем Наоми Осака. Индиан Уелс 2022 продължава до 20 март. /БГНЕС