Димитър Ганев: Новият общински съвет ще бъде шарен, кметът няма да има мнозинство

Новият кмет на София ще бъде избран на балотаж. Битката ще е между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Не е изключено новият общински съвет да е шарен и работата на местния парламент да бъде силно затруднена заради липсата на мнозинство. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: Как оценявате ситуацията в София в навечерието на старта на предизборната кампания?

Димитър Ганев: София без всякакво съмнение привлича най-голям интерес. По една проста причина – последната оспорвана битка беше през 2003 г. От тогава не е имало такъв сблъсък в столицата. Няма никакво съмнение, че сегашната схватка ще бъде трудна, тежка и мръсна. Тя вече придоби такива очертания и тонът беше зададен със снимките на приятелката на арх. Борислав Игнатов.

Няколко са сигурните неща. На първо място, в София ще има балотаж и той ще е между Фандъкова и Манолова.

На второ място, резултатите от Европейските избори показаха, че двете най-силни партии в София са ГЕРБ и БСП. Разликата между тях в столицата беше по-малка, отколкото в страната. Силите тук са по-изравнени, отколкото на национално ниво. На трето място – Фандъкова и Манолова са двете най-рейтингови фигури, съответно в дясното и лявото пространство. Няма нито един политик от ГЕРБ, а и от т.нар. „градска десница“ или либерално пространство, няма толкова високо одобрение колкото Фандъкова. При Манолова нещата изглеждат по същия начин. Няма фигура в лявото пространство, дори президента Румен Радев, който да е с по-висок рейтинг от нея.

И на двете няма да им стигнат привържениците, нито на БСП, нито на ГЕРБ, за да спечелят тези избори.

На балотаж привържениците на двете политически партии ще са добра основа, но над тях трябва да се привлекат още. Ключова роля ще имат привържениците на „Демократична България“, която ще бъде трета политическа сила. Тя ще има няколко представителя на тези избори – Борислав Игнатов, Борис Бонев и Десислава Иванчева. Много е важно тези хора как ще решат да гласуват на втория тур, защото няма да имат свой представител на балотажа. Дали ще предпочетат Фандъкова или Манолова, колко няма да гласуват. От значение е как ще реагират симпатизантите на ВМРО. Впускането на Ангел Джамбазки в надпреварата говори, че партията ще успее да мобилизира всичко налично, даже ще мобилизира и допълнително гласове. Най-вероятно те ще имат четвъртия резултат в София.

БГНЕС: Колко гласа ще са необходими за избирането на новия кмет на София?

Димитър Ганев: Около 1 млн. са избирателите в София. Най-вероятно избирателната активност ще бъде висока - 55-60% на първи тур, което е 550 000 – 600 000 гласа. На втория тур активността ще бъде по-ниска, но не с много. Вотът ще бъде много оспорван. Вероятно мобилизацията ще бъде пълна в двете партии. На балотажа се очаква активността да бъде 45-50%, това са 450 000 – 500 000 гласа. Около 250 000 - 270 000 гласа ще трябват на Манолова или Фандъкова, за да стане кмет. Нито БСП, нито ГЕРБ разполагат с такъв електорат в столицата. Той е два пъти по-нисък, отколкото им е необходим. ГЕРБ са малко над 100 000, а БСП под 100 000. За балотажа ще стои въпросът как Фандъкова и Манолова да привлекат допълнително между 120 000 и 150 000 гласа извън тези от партиите им, за да спечелят битката.

БГНЕС: Може ли да очакваме обрат в основните две фигури на балотажа?

Димитър Ганев: Всеки един кандидат, който се бори за доверието на софиянци, трябва да показва сила. Колкото и да е мажоритарен този сблъсък, зад тях стоят партии, които винаги са били основното. Зад Фандъкова и Манолова стоят огромни партии. Зад Джамбазки – хората са твърде малко, за да се класира на балотажа. Над 100 000 гласа ще са необходими на първи тур, за да стигнеш до втория тур в София.

БГНЕС: Свидетели сме на много популистки изказвания и кандидатите за кмет дават обещания, които са неизпълними. Как да ги приемат хората?

Димитър Ганев: Най-много се лъже след лов и преди избори. Тези избори няма да направят изключение в това отношение. Всеки обещава на едро, за да се спечели битката, след това ще му мислят. Заради това и други неща в България има огромно хронично недоверие към политическия ни елит. Трябва да бъдат по-внимателни или поне трябва да започнем да изграждаме някакви стандарти на недопустимост на някои очевидно невъзможни неща. По-важното е, че не кметът е този, който решава всичко в Столичната община. Кметът нищо не може да направи, ако не е минало през общинския съвет. Ние ще изберем нов кмет на 3 ноември, но това далеч не означава, че дотам приключват нещата. В Столичния общински съвет нито една партия няма да има мнозинство. ГЕРБ ще бъдат далеч от този резултат. Досега те имаха 30, за мнозинство им трябваха 31. В СОС и ГЕРБ, и БСП няма да имат числено мнозинство. Как ще се формира коалицията в общинския съвет, каква коалиционна конфигурация ще се избере, от това зависи как ще изглежда София след 4 години. Ако някой от двата кмета не успее да формира мнозинство, това ще блокира работата на общината в следващите няколко години и не ни чакат реализацията на грандиозни планове. Много важни са и изборите за общински съвет, защото без тази институция, кметът нищо не може да направи. Общинският съвет ще бъде доста разпръснат. Ще има доста партии с представителство, защото за да се влезе в съвета, ще са необходими между 6000 - 7000 гласа. Не малко партии ще успеят да прехвърлят този праг.

БГНЕС: Може ли да се стигне до варианта, в който кметът да катастрофира заради липсата на мнозинство в СОС?

Димитър Ганев: Със сигурност всяко едно решение ще минава много по-трудно, отколкото през изминалия мандат. Политическата търговия ще бъде много по-тежка. Ако ГЕРБ имат между 21 и 24 общински съветника, ще им трябват още 6-7 до мнозинство. Най-вероятно първо ще се обърнат към ВМРО. Ако тогава отново няма мнозинство, ще се търси и от други. При БСП ситуацията е още по-тежка. Ако Мая Манолова стане кмет, основната част от групата, която ще я подкрепя, ще бъде на БСП, но те ще имат между 17 и 20 съветници. Откъде ще дойдат останалите. На тези въпроси никой няма да отговори преди изборите, но това е ключово. Може да се стигне и до ситуацията кметът да не разполага с мнозинство или да има „плаващи“ мнозинства, което ще забавя и блокира определени инициативи. /БГНЕС