Димитър Русков: Мисията на ОССЕ e изправена пред тежки предизвикателства

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани - предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори. В продължение на 60 години ОССЕ има успешни мисии в редица държави по света, но днес не успява да постигне съгласие по редица въпроси, което постави нейния председател Буяр Османи в безизходица.

Голямото препятствие пред ОССЕ

Основният проблем пред ротационния председател Северна Македония и организацията въобще е начинът на вземане на решения и общи позиции. Със своя механизъм, който изисква единодушие сред членовете, ОССЕ е сред международните органи, които не са достатъчно ефективни в настоящата тежка международна обстановка. Това позволява на една държава (в случая Русия) на практика да блокира всяко съществено решение или инициатива, като част от противопоставянето със Запада. Трябва да се вземат предвид условията, в които ОССЕ функционира. Единственият категоричен съюзник на Москва остава Беларус. Държавите, които са част от ЕС и НАТО, не могат да постигнат превес на практика. От 2021 г. насам Русия отказва да позволи на Естония да поеме ротационното председателство за 2024 г., за което страната е кандидат от 2020 г.

Наред с казуса около кандидатурата на Талин стоят и други нерешени въпроси – мандатите на четирима висши служители изтичат на 3 декември. Към този списък спадат генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид, върховният комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Кайрат Абдрахманов, представителят на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Тереза Рибейро и директора на Службата на ОССЕ за Демократични институции и човешки права Матео Мекачи.

Залата "Борис Трайковски4, където ще се проведе срещата на ОССЕ

Липса на ясна перспектива

При последния си опит за решаване на по-горе посочените въпроси Северна Македония и председателят на ОССЕ Буяр Османи предложиха удължаване на мандатите с още една година. Така поставеното предложение отново се удари в стената на руското вето.

Безизходицата е израз на конфронтацията между Москва и Запада от началото на пълномащабната война в Украйна. Освен за управлението на кризи, председателят на ОССЕ отговаря за ключовите назначения, оглавява Постоянния съвет и е домакин на множество срещи. Видно е, че тази роля е особено критична на фона на настоящите геополитически сътресения и ефективната блокада на дейностите на ОССЕ – членовете не могат да стигнат до споразумение относно бюджета на организацията, от който на практика зависи ефективното ѝ функциониране.

Малта – правилното или единствено възможно решение?

„Изборът на Малта за ротационен председател на ОССЕ няма да бъде руска победа“, заяви македонският външен министър и настоящ председател Буяр Османи, след като стана ясно, че островната държава почти сигурно ще поеме председателството догодина, вместо Естония. Русия, разбира се, не би желала Естония да определя дневния ред на ОССЕ. Талин е една от европейските столици с най-категорична политическа, икономическа и военна подкрепа за Украйна. "Ние победихме, демократичният свят победи - тези, които следват основан на правила международен ред", каза още Буяр Османи. Но докъде ще доведе съобразяването с Русия, която през последните години е далеч от идеята за общоевропейска система за сигурност? Допринесе ли този подход за конкретни резултати в рамките на ООН или друга международна организация? Някои страни и дипломати вече определят решението с Малта за „руска победа“. Поведението на руския външен министър Сергей Лавров в Скопие и потенциалните резултати от двустранните му срещи ще дадат отговор на въпроса дали ОССЕ е способна да се справи с предизвикателствата. /БГНЕС

-------------

Димитър Русков, Международен отдел на Агенция БГНЕС.