Димитър Ковачевски отхвърли предложението на Франция

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на Франция.

„Северна Македония и Албания, както и регионът не трябва да допускаме да тъпчем на едно място заради държава-членка на Европейския съюз, която просто не успява да координира и да осигури отблокирането на нашия европейски път“, заяви премиерът Ковачевски в Брюксел.

Той добави, че не трябва двустранни въпроси да се превърнат в многостранен проблем.

"Предложението в тази форма е неприемливо за мен, за президента, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Северна Македония", каза още премиерът Ковачевски в Брюксел.

Премиерът подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни, защото винаги на преден план са стратегическите интереси и цели на държавата, както и това, че никой не може да ни наложи решение.

"Всички 27 лидери, всичките 27 нации и всичките 27 държави, които се присъединиха към съюза, всички гордо се присъединиха с всички различия и с взаимно уважение към различията. Нищо от това не беше проблематично по европейския път... Трябва с гордост да се присъединим към ЕС, като изпълним всички критерии за членство“, подчерта Ковачевски.

Той повтори ключовите елементи, при които предложението би било приемливо - ясно формулиране на македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност, историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите, преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започне преди процедурата за конституционни промени за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията и твърди уверения както от България, така и от ЕС, че София няма да отправя нови искания извън това, което ще бъде договорено в Преговорната рамка и двустранния протокол, а по това все още няма съгласие с българска страна, предаде МИА.

Ковачевски посочи, че всяко решение ще трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония. /БГНЕС