Димитър Ганев: Изчегъртването победи възмездието

„Има такъв народ“ ще бъде формацията, която ще реши дали ще има или няма правителство след предсрочните избори на 11 юли. Дори и след този вот протестните партии няма да имат достатъчно мандати и ще трябва да разчитат на подкрепата на една от партиите от системната опозиция, най-вероятно, БСП. Правителство най-вероятно ще се състави, а служебният кабинет на Румен Радев ще послужи като основа.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Той заяви, че в предходното 45 Народно събрание са се оформили три групи:
1. лагерът на протестните партии, включващ „Има такъв народ“, Демократична България, „Изправи се! Мутри вън!“, разполагащи с 92 мандата;
2. лагерът на системната опозиция – БСП и ДПС, с които протестните партии не пожелаха да си сътрудничат;
3. ГЕРБ, които бяха в изолация;

„Единствената възможност за съставяне на правителство в бъдещото НС е, ако протестните партии се договорят и излъчат кабинет, който обаче трябва да бъде подкрепен от някоя от партиите на системната опозиция. Най-вероятно това ще бъде БСП. Колкото и да увеличат своите резултати трите протестни партии, много малка е вероятността от 92 мандата през април сега да скочат на 122, за да имат мнозинство“, подчерта Ганев.

Той смята, че след предсрочните избори все пак ще се стигне до съставянето на кабинет.
„Служебното правителство ще бъде нещо като пример и основа. Бъдещият кабинет няма да включва ярки политически фигури, а по-скоро експерти. Още повече, че „Има такъв народ“ не разполага за момента с такива ярки партийци“, заяви политологът.
Димитър Ганев не изключи част от служебните министри да запазят постовете си. Това са тези от тях, които през тези три месеца ще направят добро впечатление на бъдещото мнозинство.

Възмездието няма легитимност

Коментирайки призива на лидера на БСП Корнелия Нинова, която при откриването на предизборната кампания в събота призова за възмездие, Димитър Ганев заяви: „В българското общество през последните три десетилетия има ясно усещане за дефицит на справедливост. Всеки един опит, всяка една заявка за възмездие би трябвало да среща някаква почва. Въпросът не е само какво казваш, а кой го казва. В случая с г-жа Нинова и с БСП това не звучи достатъчно легитимно в очите на по-голямата част от българските граждани“.

Политологът подчерта, че това не е негово лично мнение, а се базира на резултатите от последните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април.


„В крайна сметка българският избирател търсеше възможност да изкаже своя протестен вот на изборите и в случая не избра БСП. Избра друга партия - „Има такъв народ“, която взе лъвския пай от протестния вот, а БСП не беше припозната като алтернатива. В този смисъл българинът избра „изчегъртването“, а не „възмездието“. Имам предвид игра на думи – двете метафори, които идват от „Има такъв народ“ и БСП“, обясни Ганев.


Заявката на Радев

По отношение на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев преди малко повече от месец, политологът заяви, че трябва да имаме предвид, че сегашният държавен глава е издигнат, подкрепен и избран заради БСП. Заради това в неговия състав има толкова много представители на червените.
„Радев разчита предимно на подкрепата на БСП на изборите, които го очакват в края на месец октомври. За него беше изключително важно редовият социалист да припознае този кабинет като свой. По тази причина такава характерна фигура за лявото пространство и БСП като Янаки Стоилов е част от служебния Министерски съвет, а „острие“ като Антон Кутев е неговият говорител“, заяви Димитър Ганев.
Той припомни, че всеки, който се е отцепвал от БСП и е създава свой проект не е бил подкрепян от левия избирател. Такъв е и случаят с бившия лидер и президент Георги Първанов, чиято формация АБВ взе на изборите 2014 г. едва 4%, а след това дори не успя да влезе в следващите НС. Т.е. за избирателя на БСП е водеща партията, това се е доказало през последните 30 години и Радев разбира това.
В същото време тази подкрепа явно няма да е достатъчна за преизбирането му за президент в края на октомври, за това той е включил в кабинета си представители на демократичната общност /икономическите министри Асен Василев и Кирил Петков, който дори е сред учредителите на „Да, България“/ и на протестиращите /културния министър проф. Велислав Минеков/.

„Самият Слави Трифонов заяви в едно свое изказване преди изборите, че Радев му допада и вероятно ще го подкрепи за президентските избори. Дори „Има такъв народ“ да имат свой кандидат, Радев ще бъде на балотаж и съответно Трифонов може да бъде поставен в такава ситуация да го подкрепи, най-малкото, защото електоратът му симпатизира на Радев. Но все още е рано за сметки за президентските избори“, обобщи политологът от „Тренд“.

В ГЕРБ няма лидерски въпрос

По отношение на ГЕРБ Ганев отбеляза, че там въпросът с лидерството на Бойко Борисов не стои на дневен ред. „Една немалка част от хората, които гласуват за ГЕРБ, гласуват за Борисов. Оттеглянето му не стои на дневен ред. Освен това има специфични баланси в партията, които той успява да удържа“.


„Общностният код“ на ДПС


Според Ганев не трябва да сме учудени от факта, че ДПС не се разграничиха от Делян Пеевски, след като САЩ му наложиха санкции.
„Тук има по-дълбок прочит. ДПС е изграждана като организация, която чувства някаква общност и се защитава помежду си, защото част от разказа на ДПС е, че тя възниква като организация след Възродителния процес, за да защитава правата и свободите на хората, на които са им били отнети. Това е общност, закърмена във враждебна среда. В случая политическият инстинкт на ДПС е да подкрепи на всяка цена своите представители, независимо какво се случва, защото това е техният общностен код, а не като при другите партии провинил си се и те изхвърляме. Има нещо по-дълбоко от елементарния тактически ход, дайте да се разграничим от Пеевски, защото са го санкционирали от САЩ“, заяви той.


Резултатът, който ДПС ще получи на тези избори, независимо от ситуацията с Пеевски и отварянето на нови секции в Турция, фактически няма да се отрази на политическата конфигурация, отбеляза Димитър Ганев. /БГНЕС