Димитър Ганев: Българите са повече германофили, отколкото русофили

В последните години няколко пъти сме мерили нагласите на българите към различни държави, това е т.нар. Геополитически индекс на „Тренд“. Свикнали сме да мислим за България като русофилска държава, но реално се оказва, че ние сме германофилска държава. Това заяви политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Ще се опитам да обрисувам това с числа: изследването е направено на база четиристепенна скала: „положително“, „по-скоро положително“, „отрицателно“, и „изцяло отрицателно“, положителното отношение към Германия е над 70%.

Около две трети от запитаните изразяват положително отношение към Европейския съюз.

Към Русия също има положително отношение, но то е по-малко от горепосочените: около 60%, допълни Ганев.

Ако се загледаме в демографските разбивки, става ясно, че положителното отношение към ЕС и Германия в най-младите възрастови групи – между 18 и 29-годишна възраст, и тези, които са 30-39-годишна възраст – е дори по-високо, отколкото в общата картина, защото в тези групи подкрепата е над 70%.

Докато в отношението към Русия основните натрупвания на положителни нагласи са у хората над 60-годишна възраст. Отношението към Русия е пречупено и през носталгично чувство към един отминал период – този на социализма, и тогавашните тесни взаимоотношения между България и СССР.

На първо място в политическата социализация на всеки човек е образователната система. У нас още в първите етапи на образователния процес се съобщава фактът, че България е получила своята държавност вследствие на Руско-турската освободителна война, и това няма как да не формира определено положително отношение към Русия, каза още Ганев в интервю пред Симеон Иванов от Политкаст на „Топ новини“, което е по случай предстоящия национален празник 3 март. /БГНЕС