Димитър Бобев: Надяваме се на поне два финала и на още 3-4 полуфинала в Рим

Надяваме се на поне два финала и на още 3-4 полуфинала в Рим. Това заяви генералният секретар на БФ Плувни спортове Димитър Бобев на пресконференция в Пресклуб България преди Европейското първенство по плувни спортове в италианската столица, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха още селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски и състезателите Антъни Иванов, Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов и Габриела Георгиева.

Димитър Бобев (л).

Сезонът беше доста дълъг, доста състезания. Подготовката мина нормално, опитахме да създадем най-добрите условия за нашите състезатели да се подготвят максимално добре за това европейско първенство, където очакваме по-добри резултати от тези на Световното. Надяваме се на класирания на поне два финала и на още 3-4 полуфинала, което ще бъде едно много добро представяне. Голяма група сме – ще имаме участие в скоковете във вода с един представител, Димитър Исаев, три представителки в синхронното артистично плуване. Надявам се да се върнем с усмивки и добри класирания“, започна Бобев и добави: „На първо място с коректност един към друг и с преследване на общите цели. Следващата година започва периодът, в който ще се покриват изискванията на ФИНА, но ние се стремим и на това състезание към върхови постижения, които да бъдат по-висока отправна точка относно покриването на нормативи за Олимпийските игри и участие на Олимпийските игри. В момента сме в подготовка за Игрите в Париж през 2024 година. Надявам се „Диана“ да не излиза от играта за подготовка. До края на престоя ни в София ще сме на басейн „Спартак“, след това предстои лагер в Белмекен и следваме програмата, която сме изготвили още в края на миналата година“.

Подготовката премина по предварително начертаните интензивности и обеми. Направихме един доста добър лагер в Бургас, състезателите постепенно влизат в оптимална спортна форма и съм сигурен, че резултатите, които ще постигнат на Европейското първенство, ще бъдат около най-добрите в техните кариери. Климатът в отбора е по-добър откогато и да било досега. Сигурен съм, че по-опитните състезатели ще бъдат от полза за дебютантите Тонислав Събев и Петър Мицин. Ще участваме в две щафети, където също се надявам на добри класирания и силни времена. Като цяло съм оптимист съм за добро представяне в края на този дълъг и тежък сезон“, коментира Минковски.

Мисля, че подготовката мина доста добре, не само моята, но и на всички на лагера в Бургас. Всички сме добре, надявам се на едни добри класирания – за мен лично подготовката мина по-добре отколкото тази преди Световното. Целя се, както винаги, на финала на 200 м, пък на финала ще видим какво ще се случи. Щафетите мисля, че имаме реална възможност да подобрим националните рекорди, и да се борим за място във финалите, зависи от плуванията, които ще направим. Доколкото ми е известно, щом отивам на Европейско, правата ми са възстановени. Зависи от това кой ще участва на Европейското – по-назад от пето време не виждам как ще стана при доближаване на най-доброто ми време. Ние не е имало случай, в който да не сме били приятели, просто имаше сдърпвания заради различни причини, които не зависеха от нас. Тренираме заедно и отиваме да представляваме България, не отиваме да плуваме за себе си. Очакванията са ми, че ще имаме 7-8 квоти за Олимпиадата в Париж, няма как да има някоя страна с повече квоти от нас. Тук сме четирима, ще има поне още четирима, така че трябва да имаме максимално средства за подготовка“, сподели Иванов.

Антъни Иванов.

Всичко е наред, подготовката ни върви по план. Мисля, че всички са доволни, очакваме всичко да мине по вода. Имаме голяма подкрепа от националния отбор, искам да благодаря на Федерацията. Моята подготовка също върви по план, надявам се да си подобря времето. Аз съм много доволен, надявам се да се чувствам по същия начин, както се чувствах и миналата година там. Животът ми се промени драстично, понеже направих една доста дълга почивка и загубих форма“, бяха думите на Миладинов. Епитропов и Георгиева също споделиха, че подготовката им е минала по план и очакват едно достойно представяне на Европейското първенство в Рим. /БГНЕС