Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС

Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС, обяви самият той на днешната си пресконференция, предаде репортер на БГНЕС. В екипа му влизат Стилиян Петров, той ще бъде част и от бъдещия Изпълком, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков и Георги Владов.

В екипа на Бербатов влизат още Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков и Георги Владов.

„Мисля, че моментът настъпи, откривам официално кандидатурата си за президент на БФС. Ще представя и екипа, с който ще работя, ядрото за промяна към по-добро. Ако мога да дам един пример защо тези хора са с мен – Сър Алекс винаги споменаваше думата „екипна работа“, при него екипът беше изключително важен – подборът на екипа е важна стъпка към успеха, видяхте какви успехи постигна Юнайтед. Подбрал съм екип, който да има единомислие. Вече настъпвам в нова глава от своята кариера, решили сме да има симбиоза между футболни хора и такива, които са били в администрацията и знаят как се случват нещата. В екипа влиза Стилиян Петров, както и Мартин Петров – щастлив съм, че продължавам да поддържам връзка с тях. От другата страна – Петър Величков, вече се запознахте с него. По-малко познатото име е Борис Станков – завършил е програма за футболен мениджмънт на УЕФА, знае как се случват нещата. Няма как да продължим без юрист – това е Георги Владов. Това е ядрото, което в крайна сметка движи и подготвя нещата. Футболът е за всички нас. Виждаме какви неща се случват в последно време – идеи, които искат да се прокарат, ще задоволим любопитството на хората, за да излезем лично аз с екипа си и да обявя, че сме готови да донесем така нужната промяна. Всяка една идея е добра дошла, този план ще претърпи промени – ще се наливат нови идеи, защото футболът е, пак повтарям, за всички нас“, започна Бербатов.

„Димитър Бербатов вече спомена, че футболната общественост има представа от това, което представлява БФС. Знаете, от осем години съм в Изпълкома на централата – за мен това е позитив. Видях какво трябва да се промени отвътре. Организационната структура е тежка, без решения. Свидетели сме на едни авторитарни връзки в съюза. Виждаме една слаба комуникация, липса на чуваемост между централата и регионите за проблемите, които има в регионите и в клубовете. През октомври 2019 година, БФС бе нежелан партньор. Знаете за отказа на държавата да работи с централата. Не бива да подминаваме и мълчаливата ненамеса на УЕФА за събитията през октомври 2019. Футболната централа, за мен лично, води една напълно неадекватна политика по отношение на човешките ресурси, липса на програма за развитие и повишаване на квалификацията на съдии, треньори, методисти и други. Има една нездрава работна атмосфера, липса на мотивация за развитие у служителите. За възнагражденията не искам да говоря в момента“, каза Величков.

„За мен футболната централа функционира на базата „казал, рекъл“. Има една непрозрачност и безотговорност при взимане на решения. По отношение на активите – управлението на активите, не разбирам незадоволителното състояние, в което се намира Националната футболна база в Бояна. От друга страна, дадена е функционалната база на външни компании, става въпрос за едни огромни задължения, които централата не може да си позволи. Договорите, които са сключвани, на мен ми е трудно да преценя дали става въпрос за аматьорска работа или умишлена безстопанственост, или комбинация от двете неща. Има пропуснати възможности за програми по УЕФА и ФИФА – подпомагане на младежкия футбол и други. Ориентиране към определени хора, а не към определени проблеми. Тази неяснота води до субективизъм, ако Уставът беше модерен, нямаше да се надприказваме. По отношение на фактите, че в последните години има намаляване интереса към футболната игра – смятам, че това ръководство не направи така, че това да се минимализира. Има липса на методика при развитието на ДЮШ. Като цяло, абсолютна загуба на доверие към централата от футболната общественост. Професионалната футболна лига не функционира и основната причина е, че тя е напълно изолирана от футболната централа“, коментира още той.

„Структурата на БФС не отговаря на модерна иноваторска организация. Повечето от служителите не са наясно кой е техният пряк ръководител и кой носи пряка отговорност при дадена решения. Служителите изпълняват няколко длъжности едновременно – това значи, че много от длъжностните характеристики на тези лица не отговарят на това, което в действителност работят. Стига се до размиване и до възможност за грешки. Не е привлекателно място за младите спортни кадри. БФС няма ясна стратегия за комуникация със студентите от НСА или други университети. БФС не се предлага като надеждна организация за бъдещите мениджъри и т.н. БФС не успява да отговори на бързо развиващата се футболна индустрия – може да дадем примери с Румъния, Северна Македония, Гърция, които сами развиват програми за развитие в ДЮШ. Давам за пример Малта с програма за развитие на масовия спорт. В момента БФС има повече от 35 млн. за две програми – самата цифра говори, че съюзът има различни програми за развитие на масовия спорт и инфраструктура. Други федерации, които са съпоставими на нашата, усвояват 100% от тези средства, а това означава, че не сме развили потенциала си“, сподели Борис Станков.

„Ние от адвокатското дружество вярваме, че Димитър Бербатов има визия и воля да направи промяната в българския футбол. По отношение на Устава, ще се спра на един конкретен въпрос – въпросът с мандатността на ръководството. Въпреки няколкото изказвания от различни хора, които казват, че в Устава новият президент трябва да довърши мандата на Борислав Михайлов, това не отговаря на истината. Президентът на БФС се избира за срок от четири години. Нищо не е упоменато при преждевременно прекратяване на мандата. На база дневния ред ще се стигне до различни тълкувания, а може да се стигне и до невписване в регистъра. За да избегнем това, трябва да се промени дневният ред. Сега е моментът настоящият състав на Изпълкома да приеме такъв дневен ред, който да позволи новото ръководство да свърши своята работа, да не налага Конгрес след по-малко от година. Трябва да се включи точка за „Предсрочно прекратяване мандата на предишния президент“. Моят призив към Изпълнителния комитет е да дадат възможност на клубовете да решат как да се развива футболът в България. За в бъдеще сме подготвили промени в Устава, за да се знае предварително какво ще се случи“, заяви Георги Владов.

„В периода 2012-2020 броят на картотекираните играчи до 18 г. е еднакъв – има отлив на състезатели между 15-18 г., това се дължи на лошата преходна връзка между масовия спорт и мъжкия футбол. Не е правено проучване за отлива на състезатели в тези въпросни две възрастови категории. Липсва и система за категоризация на клубовете в България. Вътрешна система за категоризация няма, за да поставят основите на една добра структура. Реално на каква категория биха отговаряли, тя трябва да се координира с държавата. Колкото по-ясни са критериите, толкова по-добра ще е самата услуга. Болна ми е темата за ненамесата на БФС в училищния футбол. БФС може да изгради стратегия за постоянно възраждане на републиканските първенства в училищата. Същото важи за университетския футбол. Училищата и университетите са местата, където трябва да се развива футболът – футзал и мини-футбол“, коментира Станков.

Бербатов е категоричен, че липсва стратегия за развитие на българския футбол. „Липсва стратегия за развитие за българския футбол. Президентът на Румънската федерация е по-млад от мен, промените там текат с пълна сила. Техният план за развитие е в рамките на 60 страници. Хубаво е да взимаме пример от държави, които са до нас. Идеите са добре дошли. Липсата на ангажираност на държавата, игнориране на възможностите за подкрепа от УЕФА. Би било глупаво да не обменяме опит с УЕФА. Трябва да има прозрачност, професионализъм, партньорство. Един от основните приоритети пред нас – създаване на стратегия за развитие на българския опит в следващите 10 години – развитието на ДЮШ, проактивна съвместна работа с УЕФА, изграждане на нов имидж на БФС, по-добра връзка между младежкия и професионален футбол, повишаване квалификацията на треньори, съдии и други, борбата с уредените и нерегламентирани мачове и расизма, реструктуриране на БФС с цел превръщане на организацията в бързо развиваща се структура. Заемане на водещо място на БФС във всички турнири – първенството да се администрира от Професионалната футболна лига, подготовка на БФС за осъвременяване Устава на БФС и мандатността на президента – три мандата, 12 години, в които да прокараме идеите си. Осигуряване приемственост между старото и новото ръководство на БФС“.

Бербатов е категоричен, че трябва да се наблегне сериозно на ДЮШ.

Величков заяви, че има крещяща нужда от реструктуриране на БФС. „Звучи малко нееинтересно за футболните хора, но действително организацията има нужда от сериозно реструктуриране. В момента организационната структура е направена около конкретни хора, вероятно около техните възможности и е направена около конкретни интереси – организацията не тръгва от хората. Правилната организация тръгва от това как трябва да бъдат организирани съответните процеси. Началникът на кабинета ли трябва да решава какво става по-надолу по веригата? Няма неясноти (давам за пример Ла Лига и румънската лига). Това е един огромен труд, който във времето се изгражда и се променя. Ще дам елементарен пример – когато завършим този процес, предполагам, че ще говорим за един файл с 500-600 страници. Сериозна организация не се управлява с „казал, рекъл“. Когато срещу УЕФА или срещу държавата стои една ясно подредена организация, тогава може да разчитаме на сериозни партньорства. Това е една огромна работа, която ще отнеме доста време“.

„Първенството трябва да се администрира от Професионалната футболна лига. Всичките комисии трябва да бъдат прехвърлени към ПФЛ – да се създаде Изпълнителен комитет, да се избере кой ще ги представлява вътре. За да няма както сега „президенти, всеки дърпа към себе си“. Имаме конкретни точки, които са важни – проведохме срещи с тези федерации, какво предлагаме? Малта – там федерацията дава период от две години, в които да първенството да събере капитал – разходите на заплатата на Изпълнителния комитет я поема местният съюз. Всички комисии да се прехвърлят с изключение на ДК и СК. В Австралия са го направили за два месеца, но те са имали много срещи, предварителни консултации. Важно е да се приложи моделът, с който клубовете да са съгласни за управление на БФС. Мандатност на президента – задължително. Когато не можеш да си свършиш задълженията, ставаш и си тръгваш, разбира се, по волята на клубовете – те са върхновият орган. Но мандатността на президента трябва да я има със сигурност“, сподели Бербатов, казвайки, че местното първенство трябва да бъде администрирано от Професионалната футболна лига.

„Имаме една програма с основните неща, които трябва да вършим през първите 12 месеца. Ние ще работим по нея, ще гледаме как ще се получат нещата. За всяко едно нещо има конкретни срокове, вървим, следваме го. Вече говорих за процедурите, отиваме на девета точка, а именно за развитие на ДЮШ – тези процедури са нещо като „насоки“ – те са задължителни“, каза още Величков.

„ДЮШ е най-важната тема. Имам като лична цел да се случват нещата – имаме идеите, трябва да има футболна карта, база данни за отделните клубове. Тези школи искат помощ от държавата – сега е друго. Пътят на състезателя има концепция за развитие на играча – когато преходът му е труден от младежки към мъжки футбол, може да се използва както в Англия и Шотландия – как да се случат нещата, за да може той да направи следващата крачка. Развитие на масовия спорт. Преструктуриране на аматьорския футбол. Възможност за кандидатстване на клубовете за отделни програми. Подпомагане на клубовете за кандидатстване по програмите Еразъм. Спортно-техническа методика в ДЮШ. Програма за статута на българските клубове. Програма за финансиране на ДЮШ, изцяло отделно финансиране. Трябва да започнем да подготвяме стратегия – затова трябва да има футболна карта на България“.

„Всеки един клуб, който полага усилия, трябва да бъде подпомаган. Като имаме тази карта, трябва да създадем документи подобно на останалите европейски първенства. Вариант 1 – предоставяне на 10-годишна стратегия за развитието на ДЮШ на държавата, като финансирането ще бъде строго разпределено за отделните детско-юношески школи. Пак се прави стратегия за допълнително финансиране за отделяне на ДЮШ. Важното е да има желание. Програмата УЕФА Грасрутс – програма за развитие на масовия спорт. В момента има отлив на такива момчета – финансиране само за тази програма. Отговаряме на ниво бронз, а Молдова – на злато. Следим какви неща се случват, да няма Конгрес, клубовете биват заплашвани да не гласуват оставки – нещо, което е напълно недопустимо. Призивът е към клубовете – „Няма място за страх, промяната е тук“. Нашият екип ще ходи при всички клубове, да им се споделят нашите идеи, в крайна сметка те решават. Ако има такива сигнали, той е свободен да се свърже с нас“, продължи Бербатов по отношение на ДЮШ.

Петър Величков, който ще бъде част от екипа на Димитър Бербатов.

„Аз мисля, че ние сме далеч от това да знаем всичко, особено в момента. Далеч съм от политика и да давам мнение. Фактът, че излизам сега и представям идеите си с моя екип – да, може би няма да бъде достатъчно за някой. Не искам да има сравнения, ние си работим по нашите изборни идеи, мотивацията, която имаме, е да има промяна. Ясно ми е, че съм в ново поприще, запознат съм с предизвикателството. За мой късмет успях да направя кариера в чужбина, да постигна всичко, с едно-две изключения, в крайна сметка влизаме с чисти идеи. Искрен съм в това, което казвам, мисля, че съм изградил такъв образ на отговорност, дори ако става въпрос за нещо сериозно. Фондацията ми вече е на 12 години. Аз трупам опит, както и с други хора. За ТВ правата, в крайна сметка, когато делим за ПФЛ, тези пари ще отиват за клубовете и ще си ги разпределят“, сподели Бербатов по отношение на ТВ правата между клубовете.

Величков допълни, че няма с какво да бъде компроматиран. „Най-лесното нещо за справяне с компроматите е казването на истината. Не смятам, че мога да бъда компрометиран по какъвто и да е начин. Отивайки в съюза с едни идеи, аз се сблъсках с едно нежелание. Когато един човек казва истината, той не трябва да се притеснява за никакви компромати. Българският футбол не е Левски и ЦСКА. Той започва от аматьорския футбол. Клубовете трябва да се опитат да работят по правилата. За мен Левски и ЦСКА, и Лудогорец са клубове, достойни за уважение – по-мил ми е детско-юношеският футбол. Нещата са изключително прости – ако не се подадат оставки от сегашния Изпълком, ние като Изпълком сме длъжни да дадем възможност на клубовете за какво искат да гласуват. Не е ли по-морално в духа на българската общественост да направим дневен ред със запитване „За или против подаване на оставки?“. Говорим за някакви осем месеца, в които няма да се случи нищо съществено“.

„Кои клубове ме издигат, ще разберете впоследствие. Мисля, че скоро чух мнение – на аудиозапис има още четири оставки – утре на Изпълкома е важно да знаем кой подава оставка и кой не, защото има излишни дискусии. Гледайки в момента Изпълкома и хората, които са там – нека първо решат кой подава оставка и кой не, за да знаем какво ще се случи, това е свързано с Конгреса. За нашия Изпълком ще разберете впоследствие за кандидатурите, мисля, че тези на Мартин и Стилиян са достатъчни на този етап. С екипа работим от доста време, повече от шест месеца. С Петър сме коментирали как да подобрим нещата отпреди това, както и със Стилиян и Мартин сме говорили. Трябва много правилно обмисляне на нещата, за които говорим, защото случилото се през последните 14 години изисква сериозна работа. Не съм говорил с Боби Михайлов, защото не намирам смисъл, това е една спортна битка и мога да пожелая успех на останалите кандидати. Боби Михайлов се оттегли, така че е открито за хората със свежи идеи“, каза още бившият футболист на Манчестър Юнайтед по отношение на това кои клубове ще го издигнат за президент и кои в сегашния Изпълком ще подадат оставка.

„Една помощ се дава, защото е искана. Аз бях подведен – в тия осем години, за съжаление, аз бях дългогодишен ръководител на една компания – аз бях в БФС заради имиджа си. В един колективен орган трудно можеш да направиш сам, ако помощта не е поискана. Имах доста сериозен бизнес в тежък бранш. Сега съм свободен, взех решение преди две години да изляза от този бизнес, обичам футбола, създадоха се условия да започне някаква промяна. Чисто организационно, Малта е светлинни години преди нас“, каза Величков.

Според Бербатов идеята за промяна на формата в Първа лига е абсолютно недопустима. „Абсолютно недопустима е идеята за промяна формата на първенството. Това е престъпление за мен. Уверени сме, че ще спечелим тези избори. Явно има някакъв страх – видяхте тази хвърчаща бележка, не трябва да има страх от клубовете, ние сме насреща. Знам кой е Павел Колев, но не прави чест да се появява информация, че той ще бъде част от моя екип. Това е може би препратка към това „дали ще има задкулисие“, то вече е започнал вече. Ще изисквам от всеки идеите, които да имаме, да ни се покриват и да вървим по нашия начертан път. Ще бъде жалко, ако клубовете решат, че искат да останат със старото си ръководство. Скрити и открити, с чувство на хумор, аз се информирам от медиите. Да не влизам в подробности, за момента имаме информация, че определени имат амбиция за президентското място. Това е друг мач, не знам какво е това желание да командориш“.

„Имаше голяма истерия около този въпрос за промяна формата на Първа лига, връщане на стария формат с 16 отбора. Беше отхвърлена идеята за комисия. Смятам, че Бербатов достатъчно ясно каза, може да се сблъскаме със санкции от УЕФА за това, че няма да имаме евентуално изпадащи отбори. Това е някаква комбинация между смешно и жалко. Така не се работи. Ние се превърнахме в някаква апокрифна организация. Трябва да се опитваме да работим в тези условия. Първият срок – една година държавата няма да чуе за нас, УЕФА няма да чуе за нас. Когато съставим една добре работеща организация – прозрачност, професионализъм, партньорство“, допълни Величков по темата за промяната на формата.

„Всеки е вещ и може да говори за нещата, които разбира. Аз изисквам от екипа ми да го оправи. Аз накрая си нося личната отговорност. Като съм си говорил с близки и приятели, и като се заговори повече за моето име, някои ме питаха „Защо ти е, с извинение, да влизаш в тези лайна?“. Самото изречение буди много чувства в мен, които са просто неприемливи – да гледаш собственото си първенство и да го описваш като „лайно“, някак си ми показва, че нещата не са както трябва. Едно депресарско мислене, че това ни е нивото, няма как да се промени – неща, които минават и през моята глава. Опитвам се и аз да се саботирам понякога – но, може би, като един дълг. Дълго време бях съучастник на случващото се. В един момент узряваш, събираш се с правилните хора, за да го променим това. Не е приятно непрекъснато да се говори с негативизъм. Мисля, че сега е моментът за промяна“, продължи Бербатов.

„Времето може да е малко, поглеждайки към Конгреса, но е достатъчно, защото сме направили план за пътуванията ни. Ще ги организираме с покани, няма да е лесно, физически труд си е. Това е уважение към хората, които впоследствие ще те изберат. Разбира се, всичко ще бъде съпроводено с мерките за борба срещу вируса, за да сме спокойни в това отношение, защото ще се срещаме с 10-15 клуба едновременно, може и повече. Това е, и аз съм го съгласен, са един вид лицето, което показваме в чужбина. Тъй като съм бил в националния отбор, знам каква е обстановката. Най-важното нещо за един играч е когато започва отдолу. Трябва да се стремиш всеки ден да подобряваш това, което ти се казва, за да подобриш и представянето си на терена“, каза още бившият ни национал.

На въпрос на БГНЕС относно това дали се притеснява от евентуален саботаж с оставките, Бербатов каза: „Затова имаме юрист в екипа си – това може да е една от пречките, които се опитваме да направим – това, което се опитваме да предотвратим, е това. Ако оставим нещата така и желанието на някои хора да останат в Изпълкома – недай си Боже някой да си дръпне оставката, в момента идва и ролята на медиите – да подкрепяте тази промяна, която търсим. Това ще бъде и мой приоритет за промените в дневния ред“. Владов допълни: „Ние сме направили нашите анализи, ако не бъдат подадени повече оставки, но това било означавало спорове, неща, от които никой няма интерес. Ние имаме варианти за действие, но в интерес на българския футбол е важно какво мислят клубовете“, завърши той. /БГНЕС