Димитър Аврамов: Обществото не приема арогантността на Трифонов

С оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за премиер Слави Трифонов показва две неща – или напълно не разбира къде се намира и за какво става въпрос, или е глух. Това каза в интервю за БГНЕС политологът Димитър Аврамов, който коментира действията на „Има такъв народ“ през последните дни.

„Претенциите на обществото са към Слави Трифонов и неговия арогантен едноличен стил на поведение. Пет различни кандидати за премиери да предложи по същия начин през фейсбук и кабелната си телевизия, пет пъти реакцията на обществото ще е същата. Ако първият път беше тъжно с първия кабинет, сега става фарс“, каза той.

Политиката е логичен процес и тя на първо място е базирана на представителство, т.е. в представителните демокрации управление се създава по два начина – или като постигнеш мнозинство, или като създадеш коалиция.

Политиката в демократичния свят е базирана на процедури. И двете неща бяха игнорирани от г-н Трифонов и „Има такъв народ“. Пожелателната политическа реалност, в която те живеят няма нищо общо с реалната политика“, заяви Аврамов.

Той подчерта, че ИТН нямат достатъчна политическа подкрепа, за да налагат политики, могат само да ги предлагат.

Вместо да изберат консенсусен подход и да предлагат политики, те ултимативно хвърлиха проектокабинет с някакви имена на масата, даже не на масата, а пред обществото и поставиха всички пред свършен факт. Това е невъзпитано, неадекватно и грешно. Закономерно ИТН върви към провал засега. Ако първият мандат се провали, отговорността и вината е изцяло на ИТН“, категоричен е политологът.

Според него няма необходимост българската демократична система да бъде рестартирана.

„Имаме стабилни институции, добра Конституция и разделение на властите. Единственото, което ни трябва е политическо качество, т.е. трябват хората, които искат да се занимават с политика, да познават процедурите, да са подготвени, да разбират какво е политическият процес, а именно, че това е действие в обществена полза, а не активност в частна полза. Единственото, което е необходимо на България в момента е съгласие в парламента и политически приоритети, които хората познават“, посочи Аврамов и добави, че имаме много лесна задача за решаване, но за сметка на това много на брой неспособни политици, които не могат да предложат варианти и именно това е политическият проблем в момента.

„От тази гледна точка трябва да се насочим към намирането на решения, именно – да бъдат предложени варианти за съставяне на управление“, уточни той.

По думите му парламент няма как да има, но въпросът е за какво ще се говори в него.

„За съжаление, ИТН минираха абсолютно всички възможности за възпитан разговор. Още преди началото на парламента се опитаха да извиват ръцете на всички политически сили, като се упражняват да предлагат правителства. В обществото има напрежение по отношение на възможностите за съставяне на правителство и на възможните партньорства. Основната задача на ИТН беше да успокоят обществото, вместо това те покачиха напрежението с още няколко градуса“, добави политологът и подчерта, че не би се учудил, ако този парламент има кратък живот и се стигне до нови предсрочни избори.

„България няма институционална криза и в този смисъл няма политическа криза. Ние има криза на политическите алтернативи, т.е. конкретни личности и партии, които имат претенции да правят политика, са неспособни да произведат съгласие. Това не трябва да ни притеснява като граждани. Ако трябва ще извървим три парламента, ако трябва ще гласуваме на още три избора, докато намерим адекватни политически лидери, които разбират предизвикателствата на днешния и утрешния ден“, каза още той. /БГНЕС