Дейвид Мак Алистър: Кризата във Венецуела трябва да се реши по мирен път

За нас Хуан Гуайдо е временният президент на Венецуела. ЕП беше първата европейска институция, която още на 31 януари прие резолюция, според която Гуайдо е този, който говори от името на венецуелския народ и е негово задължение да организира президентски избори възможно най-скоро.

Това каза председателят на Външната комисия на ЕП Дейвид Мак Алистър в ексклузивно интервю на Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Тази криза трябва да бъде решена по мирен път. Военната сила не е вариант, трябва да намерим мирно решение и венецуелската армия ще изиграе ключова роля. В крайна сметка, има десетки генерали, които подкрепят Мадуро, но обикновеният войник страда също толкова, колкото и останалите венецуелски граждани от тази хуманитарна катастрофа. Призоваваме военните да не използват сила срещу своите сънародници.

Хуманитарната криза във Венецуела е ужасна. И режимът на Мадуро показа какво означава така наречената идея на демократичния социализъм през XXI век. 3 милиона напуснаха страната, има хиперинфлация, представители на опозицията и независими журналисти са в затвора. Това е истинска трагедия. И това, от което имаме нужда е международната общност да покаже солидарност с тези хора във Венецуела, които се борят за демокрацията, човешките права и свободата,“ каза в Страсбург председателят на Комисията по външни отношения на ЕП.

„Ето защо смятам, че всички членки на ЕС трябва ясно да заявят своята позиция. Жалко е, че Италия не споделя позицията ни, но това още веднъж показва, че в италианското правителство има не само десни, но явно и леви популисти, които все още симпатизират и поддържат връзки с режима в Каракас. Италия е сред основателите на ЕС и европейските общности, една силна и горда демокрация. Не разбирам защо италианското правителство не подкрепя останалите страни, включително своите близки съюзници Германия, Франция и Обединеното кралство. Това за пореден път показва, че една страна може да блокира единна позиция по изключително важен международен въпрос. Ето защо, лично аз подкрепям гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета," заяви Мак Алистър по повод блокирането от страна на Италия общата европейска позиция по въпроса за Венецуела.

„Интересно е кои страни подкрепят режима на Мадуро – Русия, Китай, Иран. Това са автократични страни. Докато страните от свободния и демократичен западен свят би трябвало да подкрепят хората и Гуайдо, които се борят за свобода и демокрация във Венецуела,“ заяви Мак Алистър.

Делегация на високо равнище от ЕНП планира да отиде във Венецуела. "Остава да видим ще успеят ли да пътуват до Каракас и дали ще бъдат допуснати в страната. Надявам се да бъде така," каза Дейвид Мак Алистър, който е депутат от групата на ЕНП в ЕП. Той е и докладчик на ЕП за Сърбия. /БГНЕС