Девет начина да се отървем от зъбобол през нощта

Нищо не може да бъде по-досадно от зъбобол, и то през нощта. Той води и до безсъние, и опъва нервите до крайност. Ако нямате възможност да посетите стоматолог, има някои начини за временно спиране на болката така, че да изчакате до сутринта.

1. Обезболяващи. Приемът на лекарства без рецепта – например с активна съставка ибупрофен, може ефективно да намали слаба до умерена болка. Винаги спазвайте препоръчителната дозировка на опаковката.

2. Студен компрес. Използването на студен компрес може да помогне за облекчаване на зъбобола. На засегнатата страна на лицето сложете торба с лед – това ще свие кръвоносните съдове и чувствително ще намали болката. Студеният компрес трябва да се прилага върху лицето за 15-20 минути на всеки няколко час.

3. Допълнителна възглавница. Натрупването на кръв в главата може да причини допълнителна болка и възпаление. Облекчение на болката може да се постигне и с допълнителна възглавница за повдигане на главата.

4. Обезболяващи за мазане. Някои обезболяващи кремове за мазане могат също да бъдат ефективни за намаляване на болката, докато стигнете до зъболекар. Основната им съставка е бензокаин, който, обаче, не е подходящ за употреба от малки деца. Подобни обезболяващи водят до изтръпване на кожата, а така болката се притъпява.

5. Жабуркане със солена вода. Обикновеното изплакване със солена вода е често срещан домашен лек за зъбобол. Солената вода е естествен антибактериален агент, така че може да намали възпалението. Това от своя страна помага да се предпазят увредените зъби от инфекция. Изплакването със солена вода също може да помогне за премахване на всички хранителни частици или остатъци, заседнали в зъбите или венците.

6. Изплакване с кислородна вода. Пародонтитът е сериозна инфекция на венците, която обикновено се появява в резултат на лоша хигиена на устната кухина. Това може да причини проблеми като болезненост, кървене на венците и разклатени зъби. Проучване от 2016 г. установява, че изплакването с кислродна вода помага за намаляване на плаката и симптомите на пародонтит. Кислодоната вода винаги трябва да се разрежда 1:1 с обикновена вода. Разтворът е само за изплакване и не се поглъща.

7. Чай от мента. Жабуренето с чай от мента и смученето на пакетчета чай от мента може също да помогне за временно облекчаване на зъбобол. Ментата съдържа антибактериални и антиоксидантни съединения. Ментолът, активната съставка в ментата, може също да има лек изтръпващ ефект върху чувствителните зони.

8. Карамфил. Евгенолът, който е едно от основните съединения в карамфила, може да намали болката в зъбите. Резултатите от клинично изпитване от 2015 г. показват, че хората, които са прилагали евгенол върху венците след изваждане на зъб, са имали по-малко болка и възпаление по време на заздравяването. Евгенолът действа като аналгетик, което означава, че обезболява зоната. Екстракт от карамфил се продава в специализираните аптеки.

9. Чесън. Антибактериалният ефект на чесъна може да помогне за унищожаването на бактериите в устата. Чесънът често бива използван и за кратковременно лечение на зъбобол. Алицинът - основното съединение в чесъна, има силен антибактериален ефект. Дъвченето на скилидка чесън и оставянето му да седи близо до зъба може да помогне за облекчаване на болката.

Кариесът е много честа причина за зъбобол. Кариесите възникват, когато киселини и бактерии разрушат емайла и разяждат тъканите в зъба. Това може да оголи нерва, причинявайки лека до силна болка. Обикновено всяка болка в тялото се засилва нощем, същото е и със зъбите. Обяснението е, че когато човек лежи, в главата му нахлува повече кръв. /БГНЕС