Децата на Милорад Додик в "черния списък" на САЩ

Съединените щати обявиха санкции срещу пълнолетните деца на босненския сръбски лидер Милорад Додик и срещу четири предприятия, като заявиха, че те помагат за корупцията му.


През 2022 г. американските власти наложиха санкции на самия Додик, заявявайки, че сепаратистките му действия подкопават крехкия мир в страната.

"С финансовата и политическата подкрепа на посочените днес физически и юридически лица Додик е участвал в корупция, която осигурява личната му финансова и политическа стабилност", заяви служителят на Министерството на финансите на САЩ Брайън Нелсън.

Нелсън, който е заместник-министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, заяви, че тези действия му позволяват да източва публични средства и да обогатява себе си и семейството си за сметка на гражданите на Босна и Херцеговина.

Държавният департамент на САЩ заяви: "Тази мрежа улеснява водещата роля на Додик в подкопаването на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г.", което сложи край на войната, "както и в поддържането на дълбоко вкоренена корупция в Босна и Херцеговина".

Последните санкции са насочени към пълнолетните деца на Додик - сина му Игор Додик и дъщеря му Горица Додик - на фона на нарастващото им участие в политически и бизнес дейности в Република Сръбска.

"Степента на корупция на семейство Додик предизвиква загриженост и у държавите, които се интересуват от предоставяне на чуждестранни инвестиционни фондове" на Република Сръбска, заявиха от Министерството на финансите на САЩ.

Някои правителства се въздържат от предоставяне на средства, опасявайки се, че те вероятно ще отидат при Додик и неговото семейство.

В списъка са включени ресторантът "Агапе", собственост на Горица и Ивана Додик, компанията "Агровоче", която е свързана с Горица, компанията "Фрут Еко", която е свързана с Игор Додик, както и компанията " Global Liberty", които са свързани с Игор и Горица.

Министерството на финансите също така обвини Игор Додик, че "е участвал в подкупването на опозиционни политици".

"Членовете на тази мрежа, сред които са и пълнолетните деца на Додик, дават възможност за продължаване на корупционната дейност на Додик в ентитета на РС Босна и Херцеговина, което му позволява да извлича публични средства от РС с цел да обогатява себе си и семейството си за сметка на гражданите на Босна и Херцеговина и функционалните власти в страната"

Санкциите бяха наложени и на четири предприятия, за които се твърди, че получават публична помощ от Република Сръбска "чрез преференциално третиране в резултат на това, че са собственост на семейството на Додик".

Санкциите означават, че имуществото на лицата в САЩ трябва да бъде блокирано и да бъде докладвано на властите. Съществуват и ограничения за транзакции с блокирани лица.

„Днешното посочване на лица се основава на предишни санкции и визови ограничения от страна на САЩ, които имат за цел да насърчат отговорността на лица, които допринасят за корупцията и подкопават демократичните процеси или институции. Тези действия са част от по-широките усилия на правителството на САЩ за насърчаване на мира, стабилността и функционалното демократично управление в региона на Западните Балкани“, допълват от министерството.

Босненските прокурори са в процес на повдигане на обвинения срещу Додик за сепаратистките му действия и за това, че не се е съобразил с решенията на върховния представител. Додик може да бъде осъден на до пет години затвор, ако бъде признат за виновен от босненски съд по тези обвинения.

Додик, който поддържа близки връзки с Путин и с промосковския сръбски популистки лидер Александър Вучич, открито се стреми да отдели босненските сръбски територии от останалата част на Босна и да ги присъедини към съседна Сърбия.

Европейският съюз и Германия спряха финансирането на проекти в Република Сръбска заради неговата политика, но Додик заяви, че ще се обърне към други страни, като Китай, за инвестиции.

Той също така заплаши да изгони бившия министър на германското правителство Кристиан Шмид и международен върховен представител на Босна, ако дойде в Република Сръбска.

При анонсирането на забраната, Додик заяви: "Ако той (Шмид) дойде на среща в Република Сръбска, ще бъде изгонен. Веднага щом полицията разбере, че Шмид е в Република Сръбска, нейната задача ще бъде да организира звено, което да го изгони". /БГНЕС