Деца, подкрепяни от своите бащи, се реализират по-добре

За осма поредна година Национална кампания “Да бъдеш Баща” отбелязва Международния ден на бащата, предаде репортер на БГНЕС.

Мария Петкова, част от екипа на фондация ‘‘Лале‘‘, която организира събитието, сподели, че именно важната роля на бащата в живота на едно дете е подтикнала нейното участие. ‘‘От практическата работа на фондацията с различни организации в страната, работа с различни партньори в Европа, наблюдения от различни изследвания, ние знаем колко значима е тази роля‘‘, каза тя.

„Децата, които имат подкрепа, имат изградена връзка с бащите, дядовците и другите членове на семейството, се справят по-добре, по-уверени са, по-добре се реализират“, заяви Петкова.

Организацията зачита и определя всяка една роля в семейството като важна за възпитанието на детето, тя подкрепя промените в кодекса на труда и вече възможността бащите да получават 2-месечен отпуск, допълни организаторката на събитието.

Тази година Международният ден на бащата се пада на 19 юни – третата неделя от месеца, както всяка година. Денят на бащата тази година носи и новината за промяна в кодекса на труда – до 8-та година на детето, бащата ще може да вземе 2-месечен отпуск, като той може да бъде взиман на части и ще бъде платен от държавното обществено осигуряване. Предстои уточнение на сумата, която ще бъде заплатена, но сумата спекулирана от медиите е 710 лв.

Събитието се проведе на площад “Св. Александър Невски”. Децата и татковците ще могат да разгледат отблизо специални полицейски животни, автомобили, джипове, мотори и пожарна кола. /БГНЕС