Десницата в Перу иска импийчмънт на левия президент

Конгресът на Перу гласува за започване на дебат дали да се задейства процедурата за импийчмънт на левия президент Педро Кастийо. Това е третият подобен опит в 16-месечното му президентство.

От присъстващите законодатели 73 гласуваха в подкрепа на предложението, в което се твърди, че Кастило има „морална неспособност“ да заема поста. 32 гласуваха против, а шест членове се въздържаха. Само 52 гласа бяха необходими, за да бъде одобрено предложението.

Конституцията изисква 87 гласа в Конгреса, за да бъде отстранен действащ президент от длъжност. Според анализатори това не е по силите на опозицията

Всичко това се случа на фона на нарастващо напрежение между Кастийо, 53-годишен лидер на синдиката на учителите, и дясното законодателно събрание. Предложението, което беше подкрепено от десни и дясноцентристки партии, призовава за отстраняването на Кастийо от поста „поради постоянна морална неспособност“.

През октомври Кастийо нарече опита за импийчмънт през март "парламентарен преврат" и поиска намеса от Организацията на американските държави (ОАД). Тя от своя страна призова двата клона да сключат „политическо примирие“. /БГНЕС, АФП