Десислава Атанасова: Няма да подкрепим неолиберална програма с акцент приватизация

Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това честито на първите. Те се проведоха при явен натиск на служебното правителство срещу симпатизанти на ГЕРБ. Действията на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. Изборите задълбочиха криза, днес сме свидетели на фрагментация и невъзможност да се сформира силно управление, свидетели сме на блокаж на работата на цели системи.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Нашият основен опонент ще бъде хаосът, а не управляващите партии, които и да са те, подчерта председателят на ПГ на коалицията от най-висока трибуна в държавата.

Атанасова заяви, че трябва да се възстанови политическият диалог, да се прекрати войната между институциите.

Това са важните условия за справяне с проблемите пред нашето общество. Не видяхме в управленските приоритети на "Има такъв народ" да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. В бързината да предложат кабинет, те забравиха за предизвикателствата, които са важни за държавата и цялото общество, подчерта Атанасова.

Задачата, което ни поставя обществото, няма да бъде решена и от това 46 Народно събрание. Отговорността ще се носи от управления по интереси, няма да има политическа отговорност. Страната е имала такива управления при Беров и Орешарски. ГЕРБ няма да подкрепи такъв вид правителство, защото винаги сме носили отговорност за решенията, които взимаме, каза още Атанасова от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото не можем да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената банка, намаляване на бюджетните разходи, заяви Атанасова и отбеляза, че това са политики от миналия век.

В условията на световна криза, няма как да подкрепим програма, която ще унищожи малкия и среден бизнес. Водехме в добрите времена пестелива политика, за да може днес държавата да подпомогне гражданите и бизнеса. Служебното правителство изгуби ценно време, за да се подготвим за предстоящите предизвикателства. Най-тежките удари бяха нанесени върху здравната система, провалена е ваксинацията на населението. Вместо да очакваме ваксинирани четвъртата вълна през есента, ще сме изправени пред големи изпитания. Вместо подготовка за прием на пациенти, системата се руши в най-важните болници на страната. Беше разпуснат НОЩ, пенсиониран проф. Кантарджиев, отбеляза Атанасова.

Според бившите упртавляващи актовете на отмъщение на служебния кабинет са отмъщение не към ГЕРБ, а към цялото общество.

Всичко това има само един смисъл – задоволяването на омразата срещу политическия опонент. ГЕРБ сме готови да водим политически диалог, да възстановим изгорените мостове, но не защото очакваме да бъдем поканени в управлението, а защото най-важното условия за съществуването на системата е воденото на диалог, заяви още Десислава Атанасов. В заключение тя подчерта, че се надяват омразата 46 НС да надскочи нивото на личните обиди и реваншизма, защото пред България има прекалено големи рискове. Има трудности, които изискват смелост за воденето на диалог, заключи Атанасова. /БГНЕС