Десетки хиляди на прайд в Тел Авив

Около 150 000 души марширувах в израелския крайбрежен мегаполис Тел Авив за най-големия прайд парад в Близкия изток на фона на протести срещу присъствието на анти-ЛГБТК министри в правителството.


Участници в шествието в пъстри костюми танцуваха върху и около превозни средства, на които звучеше музика, на крайбрежната алея в културния и финансов център на Израел, който се смята за рядък оазис на толерантност към ЛГБТК в региона, съобщиха журналисти от АФП.

"Това е огромен празник и аз искам да бъда тук днес, за да подкрепя ЛГБТК+ общността, наистина искам да бъда с вас", каза 26-годишната Елиз Жданова.

Ежегодното шествие се проведе под ръководството на новото крайнодясно правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, което включва множество членове, изразявали хомофобски възгледи в миналото, и коалиционни партньори с дългогодишен опит в гласуването срещу правата на ЛГБТК.

Много израелци се опасяват, че противоречивите планове на правителството за правна реформа, ограничаваща правомощията на Върховния съд, може да премахне предпазните мерки и да постави под въпрос придобитите права.

Яел Бен Йосеф заяви, че участието ѝ е важно поради вътрешнополитическата ситуация.

"Мисля, че трябва да покажем, че сме тук, че не се страхуваме и че няма да ни сложат в килера", каза 22-годишната студентка по психобиология.

"Ще продължим да се борим, докато не станем напълно равни", каза тя.

Скандирането "Демокрация!", използвано по време на демонстрациите срещу правителството и плановете му за правна реформа в продължение на 23 поредни седмици, се чу и на шествието.

Въпреки консервативния характер на сегашното правителство, Израел е по-прогресивен от много от съседите си в Близкия изток, като гей браковете, сключени в чужбина, са признати от държавата, а председателят на парламента е открит гей.

Говорител на общината в Тел Авив заяви, че в шествието са участвали 150 000 души, сред които хиляди чужденци.

Един от тях е 27-годишният Леон Мюлер от Франкфурт, който казва, че заедно с приятеля си са посетили Израел "специално за прайда".

"Чухме много за него, искаме да усетим духа на израелския прайд", каза той. /БГНЕС