ДеСантис наложи вето върху забраната на социалните мрежи за младежи

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис наложи вето върху общата забрана на социалните мрежи за младежи под 16-годишна възраст, с което се намеси в правен спор относно въздействието на интернет медийните платформи върху децата, съобщи Си Ен Ен.


ДеСантис сигнализира за възможното вето миналата седмица, като заяви, че предложението, одобрено от щатския законодателен орган, се нуждае от подобрение.

Републиканският губернатор обаче заяви, че законодателите работят по ново предложение, в което се разглеждат опасенията, свързани с въпросите на неприкосновеността на личния живот и родителските права.

"Защитата на децата от вредите, свързани със социалните мрежи, е важна, както и подкрепата на правата на родителите и запазването на възможността на възрастните да се ангажират с анонимна реч", написа ДеСантис в X.

"Очаквам, че новият законопроект ще признае тези приоритети и скоро ще бъде подписан", добави той.

Първоначалният текст изискваше платформите да забранят на младежи под 16 години да имат акаунти.

Законодателството имаше за цел да защити психичното здраве на децата от "пристрастяващите функции" на тези платформи, на фона на опасенията за сексуални хищници, кибертормоз и самоубийства на тийнейджъри.

В повечето социални мрежи вече е въведена минимална възраст от 13 години за откриване на акаунт, но на практика не се прави почти нищо, за да гарантират спазването на изискванията.

Противниците на законопроекта заявиха, че родителите, а не властите, трябва да контролират използването на социалните мрежи от непълнолетните.

Губернаторът, който проведе неуспешна кампания за президент и се отказа от нея през януари, многократно е заявявал, че родителите трябва да имат по-голям контрол върху решенията, засягащи децата им, особено в областта на образованието.

При управлението на ДеСантис Флорида прие закони за ограничаване на преподаването на сексуално образование и полова идентичност в училищата и за премахване на програмите за многообразие във финансираните от държавата университети.

През последните месеци от рафтовете на училищните библиотеки в щата бяха премахнати десетки книги, считани за неподходящи за децата от консервативните родители и училищните настоятелства.

Някои критици твърдяха, че законопроектът, на който ДеСантис наложи вето, ще наруши Първата поправка на Конституцията, която гарантира свободата на словото.

Самият ДеСантис предупреди през януари, че подобни законопроекти в други щати са били блокирани в съдилищата. /БГНЕС