Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за догодина

След повече от 4 часа обсъждания и дебати, народните представители приеха на първо четене удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса, и като цяло на Държавния бюджет. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 гласа "въздържали се", предаде репортер на БГНЕС.

По време на дебатите в пленарна зала се чуха множество аргументи както "за", така и "против", но също и нападки от страна на две парламентарни групи към служебното правителство.

Венко Сабрутев от ПП заяви, че служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет, с който да се справим с множеството кризи, като според него това е в разрез с Конституцията. Той посочи, че кабинетът се е похвалил с изготвени три бюджета, но нито един не е внесен и дори от министерство на финансите са си позволили да плашат с дефицит. "Отказът означава: замразяване на доходите следващата година. Липсата на адекватен бюджет ще има негативен ефект върху лечебните заведение", каза още той.

Искрен Митев от ПП каза, че служебният кабинет не е виновен и посочи, че единственият виновник е президентът Румен Радев. "Български граждани, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък поиска заседанието на депутатите да се излъчва пряко по БНТ 2 и БНР. Предложението беше прието със 118 гласа "за".

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет и посочи: "Удобно е да се атакува служебното правителство, в момент, в който то прави всичко възможно, за да минимизира щетите. Това, което служебното правителство прави и ще продължи да прави е да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани.", подчерта той. Донев увери, че гражданите ще бъдат на топло през зимата, защото те работят по това по прозрачни процедури, които могат да бъдат проследени. "Обвиненията към служебното правителство са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача на този парламент да излъчи правителство. Основната задача на служебното правителство беше да разгледа и да разрешава проблеми на българските граждани, е направихме го. Служебното правителство гарантира сигурност на държавата, отопление и осветление. Не мога да си позволя да слушам упреци към служебното правителство, защото реши всички проблеми, които завари държавата. Служебното правителство решава единствено създадените проблеми и проблемите на българските граждани, за да могат да живеят спокойно", коментира Донев.

След намесата на служебният премиер Гълъб Донев в дебатите на народните представители, споровете по това дали да се удължава бюджета или да се внесе нов продължиха с пълна сила.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че в опита си служебният кабинет да не внесе бюджет - защото така било по-отговорно, държавата ще натрупаме повече разходи, които служебното правителство дори не биха могли да прогнозират. "Най-големият проблем е, че като гласуваме този закон на първо четене, вие няма как да го изтеглите от парламента. Още не е късно, изтеглете този закон преди да е гласуван на първо четене и вкарайте истински бюджет", подчерта той.

Лидерът на левицата, Корнелия Нинова пък поиска декларацията на ПП с искане за нов Бюджет за догодина да бъде включена в дневния ред на заседанието.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че ПП са направили така, че българите да обеднеят и напомни, че миналата година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. "Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам", каза той.

Асен Василев от Продължаваме промяната предложи да оставят гласуването за удължения Бюджет за 2023 г. за утре, но предложението му беше отхвърлено със 123 гласа "против" , 75 гласа "за" и 1 "въздържали се"

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че трябва да има нов бюджет, но подчерта, че той трябва да бъде внесен от ново правителство. "Би било грешно служебното правителство да внесе в нов бюджет", категоричен е той.

Георги Гьоков от БСП пък каза, Законът за публичните финанси не прави разлика между редовно и служебно правителство. "Българите очакват подкрепа от държавата, ще я получат, но не в очакваните размери", каза той и отбеляза, че хората в най-неравностойно положение ще платят най-високата цена.

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" обвини ГЕРБ в "насъскване" на "Възраждане" срещу ПП.

Цончо Ганев от "Възраждане" се обърна към Ангова и подчерта, че те имат последователна позиция относно свършеното от ПП. "Пълна загуба на време за нашата държава и икономически колапс за държавата заради вашето управление", посочи той.

Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че е много по-обезпокоително, че не се обсъжда влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се обсъжда хартиена бюлетина. "Ние от ДБ искаме да кажем, че ако искаме по-висок растеж, по-високи доходи, нека се фокусираме върху реформите. За да бъдем успешни, трябва в сложната ситуация на 2023г., ние трябва да сме успешни,а това зависи от работата на НС"

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че се намираме в необичайна ситуация и тя е такава, защото в нея сме за втори път. "Склонен съм тази зала да разглежда Закон за държавния бюджет, когато има сформирано правителство. Тук лъч надежда ми дават думите на ДБ. Не губя надежда, че в рамките на това НС може да се намери коалиция на разума", заяви той./БГНЕС