Депутатите приеха Изборния кодекс

Народните представители в 48-то Народно събрание приключиха с разглеждането и гласуването на промените в Изборния кодекс. Това разбира се не мина никак спокойно, а точно обратното. Гласуването на промените в Изборния кодекс мина в спорове между депутатите, в дълги и изморителни заседания, в едно от които депутатите дори слушаха химна, предаде репортер на БГНЕС.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно беше върнато смесеното гласуване с право на избор - да се гласува с хартиена бюлетина или с машина - в секции с над 300 избиратели. След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

На следващите избори ще се гласува и с хартия, и на машини. Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за откриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че стойността на машините в така приетия законопроект няма почти никакъв смисъл.

Надежда Йорданова от ДБ пък заяви, че в този час е станало ясно, че "хартиената коалиция" е излъгала хората. "Нагло, арогантно без никакъв свян. Стана ясно, че крайната цел е била пълното ликвидиране и машинното отчитане на българските гласоподаватели", подчерта тя.

Даниел Лорер от ПП също взе думата и заяви, че тези, които са ги наричали лъжци са хвърлили 80 млн. лв.

"ГЕРБ, БСП и ДПС връщат хартията. Не можем да се примирим с това", категоричен е той. Лорер обясни, че тези 80 млн. лв. са се превърнали в принтер с екранче.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров посочи, че те обсъждат технологията на гласуване. "Това, което се случва тук е една фасадна демокрация. Това, което виждаме обикновено е една претенция. Сега тези машини бяха превърнати в едно принтиращо устройство, да, запазихме паметта, какво става с тези данни, какво пречи тези данни да бъдат показани на българските граждани. Това, което се случва в залата е пример на управлението, което ни очаква, което ще е сковано от тази "хартиена коалиция". Това е, което ще виждате в следващите години и се кове в тази зала", подчерта той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се намеси и заяви, че те не могат да се разберат за едно нещо. "Ние просто вярваме на българите за разлика от вас", отбеляза той. Чолаков добави, че ПП вярват на машините, но не и на хората.

Тома Биков от ГЕРБ подчерта, че през последните 32 години властта се избира чрез избори и това е огромно постижение. "Това се дължи на хората от ЦИК, които вие твърдите, че изграждат фасадна демокрация", каза той. "Ние защитихме последните дни теза, която защитаваме от година и половина - връщането на смесеното гласуване докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес. Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това", изтъкна Биков.

Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне. Според него е необходимо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, за да се реши проблема с високия процент грешки в документацията. "При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним - да направим по-прост протокол", призова той.

Иван Ченчев от БСП направи процедура и коментира, че не се говори по същество по текстовете и направи предложение за прекратяване на дебата. Настимир Ананиев от ПП пък направи обратно предложение за продължаване на дебатите по изчетените досега текстове. "Чухме от БСП да говорят за диалогичност, защо не се изкажете по проекта на ГЕРБ и ДПС да го защитите", попита той.

Последва и гласуване, със 140 гласа "за" предложението на депутата от БСП беше прието и дебатът беше прекратен. Депутатите отново започват да разглеждат законопроекта и да гласуват предложенията записани в него.

Надежда Йорданова от ДБ посочи, че е ясно, че машинният протокол е бил заличен. "Това, което също така заличихте е качването на информацията от флашките от машините в РИК, в присъствието на членовете на секционните избирателни комисии. Това, което направихте е, че не само унищожихте машинния вот, а направихте флаш паметта купчина неизползвана пластмаса. Това, което ще виждат гражданите и ние ще са само протоколите от ръчното преброяване", каза тя. Йорданова заяви, че за пореден път е махната още една контрола за честния вот. "Срам", подчерта тя.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че с отхвърлянето на възможността в РИК да има копие от това, което машината е генерирала и то да е публично известно ще потвърди едно -" колегите от БСП лъгаха не знам колко седмици по телевизията, че щели да дадат алтернатива на машинния вот. Не колеги вие току що не само не забранихте машинния вот, а забранихте да се контролира манипулацията на вота в секциите. Това направихте", категоричен е Василев. Той попита дали някой иска да каже какъв е проблемът в РИК да се покаже какво е преброила машината на гражданите, но добави, че никой няма интерес да отговори на този въпрос. "Целта е една - да се махне машинният вот и да се откраднат изборите", категоричен е той. /БГНЕС