Депутатите приеха мерки срещу спекулата с цените

Депутатите приеха условия как да се изчисляват цените по време на действието на Закона за извънредното положение, за да не се получава спекула, предаде репортер на БГНЕС. Предложението беше предложено от БСП.

Според промените в закона, по време на извънредното положение цените ще се формират на базата на последните три месеца. Според специално създаден текст „всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени равни на средноаритметичните през последните три месеца“.

Нагледно това означава, че ако продукт през последните три месеца е предлаган съответно на цени 1:00 лев, 1:20 лева, 1:80 лева, то по време на действието на този закон цената не трябва да надвишава 1:50 лв.

В случай, че фирма предлага нов асортимент, то максималната надценка не трябва да надвишава 20%.

За фирмите-нарушители се налага санкция в размер 5 процента от оборота, а на представляващите фирмите физически лица глоба от 20 000 до 100000 лева.

Депутатите решиха също, че фирмите-спекуланти при осъдително решение може да се стигне до наказание от 1 до 3 години затвор. /БГНЕС