Депутатите освободиха шефа на Сметната палата Цветан Цветков; Той: Нямам нищо общо с NEXO

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" беше прието предложението на Десислава Атанасова за освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Точката не беше в дневния ред на парламента, но влезе след като беше поискана и от четирите партии, предаде репортер на БГНЕС.

По подобен начин миналата седмица беше сменен и ръководителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев.

Мандатът на Цветков на ръководния пост в Сметната палата изтече миналата година.

Дебатът продължи с часове по освобождаването на Цветков продължи часове.

„С този проект на решение се готвим да извършим едно неконституционно действие. На първо място Сметната палата трябва да осъществява контрол върху изпълнението на бюджета. Тук няма мотиви да сменим председателя на такъв компетентен орган, освен това трябва да мине за гласуване това предложение пред комисия. България подлага на одит повече от 10 пъти действията на Сметна палата и не са се намерили нередности. Ако днес приемем това решение, след няколко месеца то ще бъде на дневен ред за обсъждане в ЕС и то дали сме демократична държава спазваща Конституцията". Това заяви Атанас Славов от ДБ. „Мандатът на председателя на Сметна палата е изтекъл миналата година, какво налага сега избирането на ръководител на този орган, като дори не е ясно колко дни ще продължи това НС. Сега, нарушавайки закона за избор на председател на Сметната палата, ние си осигуряваме първо място пред Конституционния съд", коментира още Славов.

„Имайте предвид, че нищо няма да се случи с NEXO при смяната на председателя на Сметната палата. От дълги години ПП дават насоки за действия на Сметната палата, ние няма да го правим. Колкото до противоконституционността, тук такова газене на Конституцията беше, че сега да говорите за тази тема е смешно", заяви и Тома Биков от ГЕРБ.

Корнелия Нинова коментира, че до сега в пленарна зала са се чули само партийни интереси. „Едни, опасявайки се за разследване на дейността си с NEXO, други - за темата относно българските учебници, - като цяло единствено вътрешнопартийни мотиви чухме. Ние ще подкрепим освобождаването на ръководителя на Сметната палата, но с мотива, че държавността изисква функционирането на председател в своя действащ мандат", коментира Нинова.

„Предстоят одитни доклади и проверки тази година за саниране, проверка на горите, незаконното протичане на обществени поръчки, сега махаме един човек, за да сложим друг- удобен, и да не се извършат законно всичко тези проверки", отбеляза Настимир Ананиев от ПП.

"Не очаквах оставката ми да бъде поискана. Не считам, че Сметната палата има нещо общо по скандала NEXO", заяви след гласуването на оставката му Цветков.

"Първо ще се установи кои са даренията от страна на криптобанката и дали тези средства са декларирани. Сметната палата никога не е била замесена в каквито и да било незаконни скандали", заяви още той и добави, че през тези 8 години не е бил оказван политически натиск срещу него. "Не се познавам с никого от ръководството, нито от служителите на NEXO", обясни още Цветков. "За нас е важно ние да произведем качествен одит, а понякога времето не е достатъчно, така че кое е по-важно - да спазим конкретен срок или да си свършим качествено работа", така Цветков коментира забавянето на отчета от страна на Сметната палата. "Ръководството на Сметната палата е с двама заместника и те трябва да приемат годишния отчет на одитния ни орган", допълни още Цветан Цветков. /БГНЕС