Депутат от НФСБ към журналистка: С какво бельо сте днес?

"С какво бельо сте днес?" С този въпрос депутатът от НФСБ Петър Петров се обърна към журналистка в сградата на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС. Случката е от 4-ти декември, когато депутатите обсъждаха размера на минималната пенсия, който да бъде заложен в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Във видеоматериал от случката, публикуван и в Youtube, репортерката се обръща с въпрос към Петър Петров, който седи на фотьойл до председателя на Комисията за борба с корупцията в парламента и депутат от НФСБ Борис Ячев, и го пита защо не е подкрепил поискания от патриотите минимален размер на пенсията от 300 лв.

Журналистката Радослава Маринова така и не получава отговор на въпроса си, но получава насрещен въпрос от страна на народния представител: "А вие сутринта с какво бельо тръгнахте"?

Потресената журналистка успява да отвърне с „Моля?!“, след което Петров най-демонстративно повтаря въпроса си. В следващите няколко секунди той изрича това изречение още веднъж, въпреки че Маринова реагира с думите, че Петров е народен представител и няма право да й задава подобни въпроси. Намесва се и операторът на телевизията, а Маринова дори пита Петров дали не се шегува. Следва нова порция неадекватно поведение, повтаряне на въпроса ѝ и нелепи обяснения, докато представителят на „Националния фронт за спасение на България“ се прибира в стаята си.

Депутатът Петър Петров нашумя миналата година със скандалното си изказване, че децата с увреждания трябва да бъдат затворени в домове. "Тези деца, е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти", заяви депутатът от "Обединени патриоти" (НФСБ) Петър Петров в началото на ноември миналата година. Той добавя, че е "виждал това чудо, как тези деца, ненормални във всяко едно отношение, как изнасят концерти, как рисуват" в един завод за телове до Мездра, чието име не може да се сети.

Депутатът от НФСБ Петър Петров изпрати до БГНЕС своята гледна точка във връзка с изказването си: "Какво е лично пространство? Хората имат ли право на неприкосновеност? Не говоря за депутати, а за обикновените граждани. В САЩ, ако приближите обикновен полицай на по-малко от един метър, може да получите куршум в челото. В Германия никой не може да се приближава до непознат и да му нарушава личното пространство с думи. Отнася се и за полицаите. В България няма лично пространство. Всеки може да крещи на непознат, всеки може да издевателства над друг човек. Това са направили няколко жени в сградата на Министерски съвет. Те са се гаврили с инвалид в количка - Минчо Коралски, наричали са го "убиец". Никой от охраната не е сметнал това за нередно. В.Симеонов е бил видял това, а после произнася фаталната реплика по адрес на тези жени. Бях нападнат вербално от двама души в Народното събрание. Единият ми буташе микрофоните, другият едва не ми бръкна в лицето с камера, която аз се опитах да отместя. Поисках да дам урок на тези двама непознати младежи. Попитах първо кои са? Едва тогава разбрах, че са от четата натрапници, които търсят скандали с хора от НФСБ. Отпъждах ги, но те продължиха да ме тормозят, въпреки, че ясно им казах да ме оставят на мира. За да им покажа какво е това да влезеш непозволено в личното пространство на непознат човек премислих бързо как да им покажа това. Реших, че бельото на човека е нещо лично и е добре да покажа на двамата, че така не бива. Защо бельото? Защото по държанието им оцених, че не са добре възпитани и само нещо лесно за схващане, но стряскащо и необидно може да им покаже за какво иде реч...", се казва в позицията на Петър Петров.

БГНЕС припомня, че за последните три седмици това е втори път, в който представител на властта си позволява да се отнася грубо с журналист в сградата на Народното събрание. Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов се ядоса на журналистката от Българска свободна телевизия Нора Стоичкова от въпрос, зададен от нея по отношения на предложените нови правила за болничните. В отговор Горанов първо заяви, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори, а след това се обърна към Стоичкова с думите, че "ще им спрат парите", очевидно визирайки намалената партийна субсидия. Размяната на реплики между Горанов и Стоичкова доведе до това, че от Асоциацията на европейските журналисти – България настояха финансовият министър Владислав Горанов да се извини на Стоичкова или да си подаде оставката. Той, обаче, нито се извини, нито си подаде оставката. /БГНЕС