Денков: Не съм забранил на Хинков да провежда конкурси за директори на болници

Не съм забранил на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници, заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Това, което казах на здравния министър е да помисли дали е подходящо да го направи. Аз не съм забранил. Казах му аргументите, които имам. Това са решения в неговите правомощия. Аргументът е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми, каза Денков.

"И когато един министър иска да развива една система, естествено е част от развитието на тази система, да бъде свързано и с кадрите, с които ще работи. Така, че това бяха моите коментари. Министър Хинков каза "да". Не съм гледал интервюто, но видях как е отразено в медиите. Доколкото разбрах и той това е казал - ние просто сме му дали аргументи и в тази посока. Но никой от нас не си е позволил да му казва не, забранено или нещо такова, подчерта премиерът.

В студиото на бТВ тази сутрин, където здравният министър бе гост, той заяви, че е спирал конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че им изтичат мандатите на старите. Това се е случвало под натиск. "Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси", каза по-рано Хинков.

Не, няма други министри. И по отношение на работата на целия екип, на всички министри, включително и на министър Хинков, сме казали "работете по управленската програма". Няма никаква причина да се намалява темпото на работа, така или иначе гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях. Но по отношение на кадровите въпроси имаше някакви съмнения защо се обявяват точно сега, защо точно в тези болници, и коментарът, който беше е може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така, че да носи и политическа отговорност за това, което се случи на тях, заяви още Денков.

Премиерът съобщи, че все още не е ясно кой ще заеме поста министър на здравеопазването. Попитан обсъждат ли конкретни имена с Мария Габриел, той отговори: "Последният разговор с Габриел завърши по следния начин: Аз казах, че съм направил преглед на работата на министрите. Тя също каза, че е направила прегледа, но иска да се види с министрите, за да уточнят, ако нещо не е свършено, защо не е свършено и какви са приоритетите за следващия период".

Денков отбеляза, че двамата са се разбрали, че това ще ѝ отнеме около две седмици и след това трябва да го обсъдят. "До момента този последващ разговор, не се е състоял", обясни той. /БГНЕС