Денков: Не мога да съм премиер на правителство, което бие хората по улиците

Не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата. Моето отношение към вътрешния министър ще зависи от неговото отношение към насилието. Ако министърът на вътрешните работи на припознае това като насилие, което заслужава санкция, ще си подам оставката. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

„Не мога да приема да бъда премиер, в правителство, което бие хората по улиците както ставаше преди. Моето отношение към министъра ще зависи от неговото мнение към насилието. Ако вътрешният министър Калин Стоянов не припознае това като насилие, ще си подам оставката. Това е абсолютно неприемливо да се повтаря всеки път. Няма нов назначен заместник-министър на вътрешните работи“, обяви Денков.

Премиерът иска анкетна парламентарна комисия да изчисти всички факти и обстоятелства за събитията от четвъртък вечер в София, когато футболни фенове вилняха в центъра, а отделни полицаи злоупотребиха със сила.

Не съм чувал от министъра на вътрешните работи категорично осъждане от това, което видяхме от полицаите като злоупотреба със сила. Без съмнение имаше провокации от страна на протестиращите, но искам Калин Стоянов да излезе и да каже, че това повече не може да се търпи, заяви Денков.

Той информира, че днес е разговарял с вицепремиера Мария Габриел по темата.

Всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място в редиците на МВР, заяви премиерът.

Относно това дали съпредседателят на ПП Кирил Петков е оказвал натиск върху Стоянов, чиято оставка поиска през изминалата седмица, по време на изборния процес, премиерът каза: Кирил Петков никога не е казвал трябва да спечели една партия или друга – не.

Акад. Денков добави, че напълно одобрява работата на Калин Стоянов по отношение на Шенген. „Искам да разделя ясно работата на министъра по отношение на Шенген - справя се отлично. Ако имам проблем, то е в две отношения - недооценката на ситуацията и вторият проблем - не чувам от министъра категорично осъждане на това, което видяхме от страна на полицейските служители като злоупотреба със сила. Искам министъра да излезе и ясно да каже това не може повече да се търпи. Не съм го чул досега, а искам да го чуя“, каза премиерът.

„Преди малко приключи регулярната среща по темата за борбата с агресията и насилието, включително и домашното насилие. През последните 5 месеца има няколко съществени дейности, по които има напредък. Едната е свързана със създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие за първи път. Вторият напредък - за първи път в МВР е създадена структура за подкрепа на жертвите на домашно насилие. Трето - за първи път е подписан на национално ниво Меморандум за сътрудничество между МВР и МП. Създадени са още 2 нови кризисни центъра, така че общо в момината имаме 31 центъра с 348 места за настаняване на жени и деца пострадали от домашно насилие. В момента се изпълняват 17 проекта координирани от МП”, обяви той.

„Ако искаме насилието да изчезне от живота около нас всички Държавните институции, всички политици трябва да даваме пример, че проявите на насилие са напълно неприемливи. Затова по категоричен начин всеки един от нас трябва да осъди проявите на насилие както от страна на запалянковците, които го употребиха с протест, така и от страна на полицаите и то само единствено тези, които злоупотребиха с тяхната възможност за насилие”, каза още той. По отношение на темата за Бюджета той коментира: „С изключение на забавянето няма нищо драматично в това, което се случва в момента“, смята той. /БГНЕС