Денков: Истината излезе наяве; Нинова: Внасяме втори вот на недоверие

Вотът на недоверие срещу правителството на Николай Денков в сектор Енергетика бе неуспешен, но опозицията вече има готови мотиви за втори вот. Темата му е национална сигурност и отбрана, предаде репортер на БГНЕС.

След като гласуваха със 71 за и 143 против, депутатите се изредиха да коментират неуспешния вот. Опозицията в лицето на „Възраждане”, БСП и ИТН не остана доволна от гласуването.

„Както цялата група на БСП така и аз гласувах убедено за вота на недоверие, защото системното унищожаване на българската енергетика продължава с ударни темпове. България е сред най-енергозависимите страни в ЕС и продажни политици нямат право с лека ръка да я лишават от въглищната енергетика”, заяви Георги Гьоков от БСП. Той определи правителство като “престъпно” и посочи, че според него то ще доведе до “предизвикан колапс в енергетиката ни”.

Депутатът от “Възраждане” Стоян Таслаков обясни, че те са гласували за вота на недоверие по няколко причини като една от тях е гласуваната през изминалата седмица пътна карта за климатична неутралност. “Втората причина е обещанието за предоговаряне на ПВУ, при което ние се обединихме миналия парламент да бъде предоговорен с ЕК, нищо не става, лъжа и измама”, каза той и добави, че третата причина е даването на реакторите от АЕЦ “Белене” на Украйна. „Абсолютен провал. Излъгахте хората за пореден път”, уточни той.

Станислав Балабанов от ИТН пък посочи: “За пореден път вие от ПП-ДБ доказахте, че вие извършихте най-отвратителното, най-унизителното и най-срамното действие срещу българските граждани - да управлявате с най-голямото зло”, смята той.

ГЕРБ подкрепи правителството, защото както при неговото създаване, така и сега, осъзнаваме, че на България ѝ трябва стабилно правителство. По време на служебните такива нищо не се случваше. Единствено и само редовно Народно събрание и редовно и стабилно правителство може да гарантира перспектива пред страната ни. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя направи уточнението, че подкрепата на ГЕРБ не се дава даром и не е безрезервна. Тя отрече спекулациите във връзка с отсъствие на председатели на партията от пленарна зала. Атанасова уточни, че това се дължи на предизборната кампания, самият Бойко Борисов е в Разград, уточни тя. Преди ротацията ще направим оценка на всички министри, припомни Атанасова записаното в споразумението за кабинета Денков-Габриел.

Самият премиер Николай Денков пък заяви, че опозицията е тръгнала с погрешен подход, аргументите й са неверни, основават се на лъжи. Истината излезе наяве. Нямаше аргументи, които да изискват този вот, само се загуби време и все още се опитват да заблудят хората, добави Денков. Да гледаме в бъдещето, а не да се чудим как да останем в миналото. Благодаря на депутатите, които подкрепиха кабинета. Гласовете ни дават основание да продължим управленската си програма, подчерта още премиерът.

Лидерът на БСП поясни, че е ясна коалицията, която е вредна за България, сплотена от икономически лични партийни интереси – „нищо добро не ни чака с такова правителство“. Важното е, че Пеевски беше тука, те правят това, което той каже. Важното е, че Делян беше тука. Борисов се опитва да внуши на избирателите си, че няма нищо общо с ПП и ДБ. Това е последователна тактика, не вярвам народът да е толкова елементарен и наивен, заяви Нинова.

Всичко лошо, което се случва в държавата е от гласовете на ГЕРБ. Готови сме с мотивите за втория вот, говорили сме с другите 2 партии, имаме принципното им съгласие, че ще подпишат. Днес трите партии започваме събирането на подписи, ние нашите вече сме ги събрали, коментира Нинова. Темата на следващия вот на недоверие е провал на политиката в националната сигурност и отбрана, каза още Нинова.

Нека Кирил Петков да се научи малко на парламентаризъм, крайно време е, да се научи и да стане адекватен на политиката, добави Нинова.

Докато те работят за хората, ние ще даваме подкрепа, защото е важно да го има това евроатлантическо мнозинство. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той коментира и идеята на БСП да внесе втори вот на недоверие. “Пореден цирк. Видяхте - загуба на време на всички и на българския данъкоплатец. Вместо да си вършим работата се занимаваме с цирковете на проруската опозиция”, смята той. /БГНЕС