Денков: Имаме напредък днес, още малко търпение

“Трябва да завърши процесът. Имаме напредък днес. Имайте още малко търпение, напредваме”, коментира номинираният за премиер акад. Николай Денков след срещата между преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде репортер на БГНЕС.


Денков потвърди – обсъждат предложения на ГЕРБ, но съотношението в полза на ПП-ДБ се запазва. Денков потвърди и друго – че Асен Василев остава като финансов министър: "Аз по-добър от него като специалист, не знам".

Но отхвърли, че начело на МВР ще застане предложен от ГЕРБ експерт:

По неофициална информация вътрешен министър ще е настоящият директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов. Той ще замени предложения в първоначалния вариант на кабинет юрист от Антикорупционния фронт Андрей Янкулов, предаде БНР.

Общо 7 ще са новите имена, като за две от ведомствата още се спори – в правосъдието, където заедно с бившия депутат Милен Матеев се обсъжда и името на Екатерина Михайлова, и в икономиката – там председателят на Комисията по сигурността на информацията Цвятко Георгиев може да замени доскорошния титуляр Юлиан Войнов, преподавател в Стопанска академия в Свищов. Сигурни са например министрите на иновациите и енергетиката – настоящите депутати от ПП Даниел Лорер и Радослав Рибарски, и бившите Андрей Цеков и Георги Гвоздейков, съответно на регионалното развитие и транспорта. Тодор Тагарев остава начело на отбраната.

По информация на Нова тв Екатерина Михайлова е имала предложение за правосъден министър, но е отказала предложението.


БГНЕС припомня, че разговорите за съставяне на правителство бяха размразени. “Разговорите продължават”, заяви Мария Габриел от ГЕРБ.

Номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков и Мария Габриел започнаха разговорите малко след 11:30 часа днес. В тях от страна на ПП-ДБ се включиха Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, а от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев. По обяд преговарящите излязоха в почивка и след това отново се върнаха на масата за преговори.

“Конструктивизъм в преговорите с ГЕРБ има. Обсъждаме състав и структура на кабинет”, посочи акад. Николай Денков. “Преговорите имат два елемента - да гарантират, че няма да има проблеми с администрацията, и второто е персоналният състав, така че работим и по двете. Министри като министри от ГЕРБ няма да има, гледаме за експерти”, заяви още акад. Денков.

“Още преди изборите казах, че най-доброто е експертно широко правителство, ако не стане между първите две партии. Мария Габриел и Денков водят преговори, мисля че са много близко до взимане на решения, но все пак докато всичко не договорят, нищо не е договорено”, заяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Ние не сме предложили експерти. Партията на ПП искат сами да си носят отговорност с политически лица, ние с ДБ отговаряме на техните искания. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право. Нека всички да предложат експерти”, каза още Борисов. /БГНЕС