Денков: Диалогът с ГЕРБ трябва да продължи, не е обсъждан вариантът Габриел да е първи премиер

Нормално е когато са замразени едни преговори, да се размразят от същата ситуация, в която са били замразени. Трябва да започнем отново да си говорим, с Мария Габриел не сме спирали да говорим, дори имам нейното разрешение да кажа, че днес сме си говорили по телефона. Казахме си, че е важно да се успокоят емоциите, които изригнаха след тези записи. Често те се преразказват неправилно, в тях има елементи, които трябва да се коментират, и затова е важно да се успокои емоцията, и да се влезе в разговор.


Това каза акад. Николай Денков от ПП пред БТВ.

Мария Габриел постави пред мен въпрос за принципите - как ще се управлява, как ще се сменят кадри. Всъщност аз съм напълно съгласен с нея. След този запис в частта му със смяната на кадри аз веднага се обадих и казах, че аз съм на другия край на спектъра - че всичко трябва да се прави спокойно и законно, със съответните наредби за конкурси.

Нека да припомня, че това е заседание, почнало в 22 ч. през нощта. Причината това заседание да се провежда през нощта е, че ние искахпме да помогнем на Мария Габриел и на ГЕРБ при връщането на мандата да не са в ситуация "всичко приключи", а да дадем позитивен знак - че първият мандат приключва с надежда, че ние можем да реализираме втория. И тъй като трябваше да се реагира бързо, направихме заседание на НС, и първия възможен пример беше вечерта, за да имаме крайно решение на другия ден. Затова направихме това заседание през нощите. Беше емоционално и напрегнато, всеки разбираше какъв е залога. Крайният резултат също беше на кантар, и оттам моят призив към слушателите е да бъдат по-толерантни, каза Денков.

Действително една от темите в записа беше, че трябва да се направят промени в записа, но тя беше обърната така че едва ли не трябва да се съгласува кои да са хората с чужди служби. Това е защото се говори бързо, никой не очаква да се говори като на интервю - смисълът беше, че шефовете на служби трябва да има достъп до оперативна информация, която обикновено пристига от чужди служби. Това е стандартна процедура тя винаги се е правила и пак ще се прави. И означава, че ако има номиниран човек за поста, то той трябва да има достъп до съответните нива ва информация на партньорските служби, включително и в НАТО, Европол, и др., обясни Денков. Казано по кратък начин, придоби съвсем друга представа, обаче.

Относно подмяната на "учители", както се говори с записа, Денков коментира: "това е пълна измислица на хората, които съветват Борисов, защото той го постави вчера като тема, след това беше развита от бившия образователен министър. Никога и по никакъв начин не е обсъждана смяна на директори на училища или пък на учители. Ставаше дума за директори в администрацията, както и в МОН", каза Денков.

На въпрос дали е склонен Мария Габриел да е първи премиер при ротацията и дали е склонен да състави правителство от експерти, за да получи подкрепата на ГЕРБ и възстановяване на диалога за нея, Денков коментира, че не знае какво има предвид Габриел.

Със сигурност не е обсъждан вариант да се смени ротацията. "Аз се чух и с Христо Иванов, и с ген. Атанасов, и причината е много ясна, тя е съдържателна: следващите месеци предстои приемане на тежки закони, свързани с промяната в правосъдната система, заложени в ПВУ. Те засягат много интереси, свързани с прането на пари, със застрахователния бизнес, и трябва да има гаранция, че те ще се случат по начина, по който са замислени", коментира Денков.

Има смисъл да продължи разговора с ГЕРБ в посока на експертно правителство, все още може да се деполитизира състава на кабинета, както казват те, за мен е клюбово хората на позициите да са експерти. Размразяването трябва да почне от точката, до където сме стигнали. Този разговор трябва да продължи, каза още кандидат-премиерът.

Не е тайна, че част от тези експерти в правителството са предложени от ДБ. Стоят настрани за да няма политически оттенък. Ясно е, че няма как ние да вкарваме политически лица, по-скоро посоката ще бъде да деполитизираме този състав. Част от хората в ПП са там, защото са експерти, и аз затова влязох в партията - защото съм експерт, коментира Денков.

Не приемам тази идея в този кристално чист експертен кабинет, защото трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за действията на министрите.

Надявам се утре, най-късно вдругиден, да продължим разговорите с Габриел, коментира академикът.

Имах доста остър, сериозен разговор с Радостин Василев, когато му обясних, че няма да бъде кандидат за министър на спорта. В известен смисъл това, което стана със записите - имах очаквания, че ще стане така. Тогава той реагира доста остро, каза ми как "аз съм единственият възможен вариант", аз му казах, че основната задача на спортния министър е да развива масовия и професионалния спорт, докато неговите приоритети изглеждаха малко по-различни. Съжалявам за това, което стана; но това, което стана, е резултат от лична амбиция, която няма как да бъде покрита, поне при нас, завърши Денков./БГНЕС