Денков: БСП, ИТН и „Възраждане" нямат позитивна алтернатива

Нашата програма е планирана за момента до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим и напред.


Първата група от дейности е свързана с усъвършенстване на българските институции, които имат забавени реформи от години – имам предвид правосъдната реформа, където има много активна работа и съществен напредък.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът подчерта, че основни области са и образованието, и здравеопазването, които ако обществото не успее да отиде на друго ниво, няма да се справи.

„Не може всичко с еднаква интензивност да се движи и затова нашият фокус беше насочен към правосъдната реформа, където с колегите от НС успяхме да направим много съществени крачки", добави той.

Денков коментира, че е важно интегрирането в международните институции. „Много важна и по отношение на бизнеса е и нашата амбиция на влезем и в Еврозоната", каза той и посочи, че много сериозно се работи в кратко време да влезем в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Премиерът отбеляза, че наред с присъединяването на страната ни в Шенген и Еврозоната, има напредък и по отношение на ОИСР.

„Третата група дейности е модернизацията на българската икономика. Ние имаме дълбокото убеждение, че нашият регион – България, съседните страни, трябва да работим заедно. Ние често показваме, че можем да бъде устойчиви на кризи, където другите държави имат стагнация и пр.

Смятаме, че този потенциал може да бъде много по-висок, затова трябва да развием нашите институции и да задълбочим доверието в международен план", каза още Денков. Според премиера трябва да си поставим амбицията за добро образование и начин на живот.

„До момента има една институция, която не се включва в този процес – президентството. това е разочароващо и би могло да бъде доста вредно, затова моят съвет е да търсим диалога", заяви той.

Денков е категоричен, че другите партии – БСП, ИТН, „Възраждане", в момента не предлагат нищо позитивно и причината е, че нямат позитивна алтернатива.

Премиерът е категоричен, че някои от най-трудните реформи, които действително очакваме в последните 10 г., вече са факт. „Отлагани решения, защото са трудни и чувствителни, въпреки опитите за реални политически удари, ние успяхме да ги реализираме, точно защото имаме политическата подкрепа и в НС", добави той и подчерта „ние се грижим да придвижим България напред".

Денков заяви, че ако се отклонят и престанат да даваме резултати, ако се окаже, че започват да дават фалшиви резултати, тогава това правителство ще се обезсмисли и той не вижда смисъл да остане в него. „Ние в момента вършим нещо полезно за България", каза той.

Премиерът смята и че влизането на България в Еврозоната на 1 януари 2025 г. е доста реалистично, макар да няма гаранции. „През цялото време успяваме да запазим 3% дефицит и няма никакви индикации, че ние ще загубим контрол върху този дефицит", уточни той и посочи, че има варианти да се оцени, че при нас до голяма степен инфлацията е привнесена отвън. Според него инфлацията се успокоява, тъй като тя си има своите закономерности. Денков се определи като умерен оптимист, че ако няма значително ескалиране на конфликта в Близкия изток, инфлацията ще продължи да спада.

Във връзка с таксата за пренос на руски газ, министър-председател каза, че връщат конкуренцията на пазара и намаляват печалбата на „Газпром", да намалят средствата, които влизат в Русия, за да спре да води войната в Украйна. „Газпром" успя да издейства различните дерогации в опит за въздействие на политиките на отделни държави, създавайки нелоялна конкуренция в тези държави", обясни още Денков./БГНЕС