Денков: Български войски в Украйна няма да отидат

“По никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. Зеленски не е повдигал такъв въпрос. Български войски там няма да отидат”. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Думите му идват вследствие на изявленията в публичното пространство, че може страната ни да изпрати жива сила в Украйна.

“Ще отида дори в НС да го кажа. Промяна в позицията няма, обсъждаме само пращане на военнотехническа помощ на Украйна”, поясни премиерът.

По темата за ротацията, Денков каза, че процесът за ротацията върви. „С Мария Габриел имаме разбирателство за това, че трябва да бъде гладък процесът. Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с Антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, с Прокурорския съвет и със съответните регулатори, заяви премиерът. Ще има успешна ротация и ще се разберем с партийните лидери, добави Денков.

Той каза, че след разбирателство с Габриел ще отидат при партиите. “Има подмяна на тезата за 50/50. Това не означава, че 50/50 партиите ще сложат, който си искат. Става въпрос, че трябва да има предварително процес, в който да се коментират съответните номинации и вече като има уверение, че тези хора имат експертизата, че няма корупционни скандали и вече след това да бъдат избрани хората за новите позиции”, каза Денков.

Той все пак обяви, че кабинетът е избран след обсъждания с Габриел и партийните лидери. “Част от тези министри са предложени от Габриел и ние сме се съгласили. Единствената причина да не казвам кои са е само, защото този екип трябва са работи заедно и да няма делене на наши и ваши”, добави Денков.

Той каза, че е доволен от работата на министрите, а критичните бележки са, че не са били много комуникативни. “Не се знаеше много за положителните неща, които правеха, сега виждаме стъпка напред”, поясни премиерът. /БГНЕС