Денков: Ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности

Когато Софийският университет “Св. Климент Охридски” беше създаден преди повече 100 години, той беше изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората Световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование. В съветската система Софийски университет “Св. Климент Охридски” трябваше да бъде само педагогически университет, който да подготвя учители в България.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на дискусия за развитието на иновационната екосистема в България, предаде репортер на БГНЕС.

Денков коментира, че по това време медицинският университет, техническият университет, фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

“Това помогна доста в първите години на социализма - да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел. Но след това този модел започна да показва своите недостатъци”, обясни той и поясни, че според него недостатъците са свързани с това, че обменът на различните гледни точки и идеи на практика е лишен от почва, когато имаме разделени висши учебни заведения.

“Имаше много доклади през последните 50 години, които оценяват висшето образование, които казват, че ако продължаваме с тази фрагментирана образователна система на висшето образование, пропускаме възможности”, коментира Денков. Премиерът подчерта, че днешната среща цели да изведе най-добрите практики, които използват останалите държави, за да може да се опитаме да ги приложим у нас. “Сега имахме прогрес, но дяволът е в детайлите. Ако искаме да се състезаваме с най-добрите трябва да вземем пример от най-добрите и да се опитаме да адаптираме добрите практики у нас. Това не е копипейст на добри практики, а трябва да видим как можем да ги приложим на база на нашия опит, успехи и грешки”, смята Денков.

В рамките на днешната дискусия ще бъдат представени добри практики и опит от финландска страна за развитие и насърчаване на иновациите и техния принос към икономическия растеж. Ще бъде обсъдено и създаването на регионални иновационни долини, които да се свържат в център за създаване и развиване на иновации, основани на научна и развойна дейност. Целта е различни разработки на високотехнологични и иновационни продукти и услуги да се комерсиализират в бизнеса, да се подкрепят предприемаческите и стартъп екосистеми на държавите участници, академичните общности, талантите и бизнеса. /БГНЕС