Дендиас: Турско-либийското споразумение заплашва регионалната стабилност

Външните министри на Египет и Гърция се срещнаха в Кайро след спорните морски и газови сделки, които общият им съперник Турция подписа с либийски лидер, съобщиха официални лица.

Кайро и Атина засилиха връзките си през последните години, включително сътрудничеството в разработването на енергийни ресурси, борбата с тероризма и подписването на нови споразумения за морската граница с Кипър.

На съвместна пресконференция министърът на външните работи Никос Дендиас заяви, че разговорите с египетския му колега Самех Шукри са били съсредоточени върху меморандумите за разбирателство между Турция и Абдул Хамид Дбейба, лидер на едно от двете конкуриращи се правителства в разделена Либия. Той заяви, че подобни споразумения представляват заплаха за регионалната стабилност.

Сделките, подписани миналата седмица в либийската столица Триполи, включват съвместно проучване на запасите от въглеводороди в шелфа на Либия.

Дендиас обяви сделките за незаконни. "Турция се стреми да се възползва от неспокойната ситуация в Либия, за да дестабилизира още повече Средиземноморския регион и да установи регионална хегемония", заяви той. "Никой не може да пренебрегне географията. Никой не може да създаде виртуален свят".

Междувременно египетският външен министър заяви, че правителството на Дбейба няма правомощия да сключва такива сделки, като се има предвид, че мандатът му е изтекъл след като Либия не успя да проведе общонационални избори през декември миналата година.

Дендиас заяви, че двамата министри са обсъдили и развитието на ситуацията в Егейско море, визирайки напрежението с Турция във връзка с предполагаемото разполагане на десетки произведени в САЩ бронирани машини от Гърция на егейските острови Самос и Лесбос. Либия е потънала в хаос, откакто през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали от власт и уби дългогодишния диктатор Моамар Кадафи. През по-голямата част от последното десетилетие страната е управлявана от съперничещи си правителства. В момента има две администрации, които претендират за легитимност: Дбейба в Триполи и друго назначено от парламента правителство, ръководено от министър-председателя Фати Башага.

Джалел Харчауи, експерт по Либия в Кралския институт на обединените служби, мозъчен тръст в областта на отбраната и сигурността, заяви, че сделките на Турция с правителството на Дбейба, които имат "малка правна стойност", целят да провокират Гърция.

Правителството на Ердоган се възползва от отслабената позиция на Дбейба, след като Турция му помогна да защити позициите си в Триполи по време на смъртоносните сблъсъци през август, които бяха част от усилията на Башага да установи своето правителство в столицата, каза Харчауи. Турция разполага с войски и съюзнически сирийски наемници на терен в либийската столица.

Либийският министър-председател защити сделките, като заяви, че те ще помогнат на северноафриканската страна да продължи проучванията за нефт и газ "в нашите териториални води с помощта на съседните държави".

Споразуменията на Турция с правителството на Дбейба се сключват три години след друго спорно споразумение между Анкара и бившето правителство на Триполи. Това споразумение от 2019 г. предостави на Турция достъп до оспорвана икономическа зона в богатото на газ източно Средиземноморие, като подхрани съществуващото преди това напрежение между Турция и Гърция, Кипър и Египет относно правата за сондиране в региона./БГНЕС, Катимерини

Атина / Гърция