Дендиас: Бедствията в Гърция и Турция сближиха двете страни

Гръцкият външен министър изтъкна неотдавнашните положителни промени в отношенията на страната му с Турция след земетресението и влаковата катастрофа.

Дендиас заяви, че тази нова реалност е отразена в съвместното изявление на страните след четвъртата среща по Позитивния дневен ред в турската столица Анкара на 22 март и неотдавнашната среща на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с гръцкия му колега Никос Дендиас в Брюксел.

В интервю за гръцкия вестник "Прото тема" Дендиас заяви, че новото отношение на Анкара към Атина е причина за подобряването на двустранните отношения.

Въпреки че гръцкото правителство е напълно наясно с трудностите в отношенията, той заяви: "Ние трябва да реагираме на подобно турско поведение по подходящ начин."

"Би било непростимо от гръцка страна да не се опитаме да използваме тази промяна", каза Дендиас и добави: "Гърция е абсолютно длъжна да премине през вратата, която Турция отвори."

Дендиас беше един от първите външни министри, които посетиха Турция след бедствието, и получи топъл прием при срещата си с турския си колега Мевлют Чавушоглу, който потвърди подкрепата на страната си за оказване на помощ при земетресението.

Въпреки съперничеството с Турция, което датира от векове, Гърция беше сред първите европейски държави, които изпратиха спасители и хуманитарна помощ на 6 февруари, няколко часа след бедствието.

Териториалните и енергийните спорове изостриха напрежението в региона. Все пак двете съседки, разположени на сеизмични разломи, имат и традиция да си помагат при природни бедствия. Гръцкото правителство изпрати 80 тона медицинско оборудване и оборудване за първа помощ. Хиляди гърци се отзоваха на призивите за помощ на засегнатата от земетресението Турция, което съживи спомените за това как спонтанната помощ след подобно бедствие през 1999 г. сплоти съседите, когато изглеждаше, че са на ръба на война.

Земетресенията предизвикаха и първия от месеци насам контакт между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган.

По същия начин Турция беше първата страна, която поднесе съболезнования и помощ след влаковата катастрофа на 28 февруари в Северна Гърция, при която загинаха най-малко 57 души.

След инцидента Турция разреши прехвърлянето на гръцки затворник в Гърция, за да присъства на погребението на сина си.

На 20 март Чавушоглу и Дендиас се срещнаха в Брюксел и си обещаха взаимна подкрепа. Те се договориха, че Турция ще подкрепи кампанията на Гърция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2025-2026 г. По същия начин Атина ще подкрепи кандидатурата на Анкара за генерален секретар на Международната морска организация (ММО). /БГНЕС