Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.


На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

145 години от изработването и приемането на Търновската конституция ще отбележат във Велико Търново. Програмата започва с молебен в 9 ч. в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица". В 10:30ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание" ще се проведе открит урок за първия български основен закон, приет на 16 април 1879-а година. Лектори са историците проф. д-р Милко Палангурски, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Петко Петков. В 12 ч. на паметната плоча пред сградата на Учредителното събрание ще бъдат поднесени цветя, а веднага след това на площада пред историческата сграда започват изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра". В 20:30ч. ще бъде излъчена прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина". В седмицата от 15 до 21 април на паната пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде подредена изложбата „145 години Търновска конституция"./БГНЕС