Ден на бащата във военноисторически музей

С вход свободен в събота и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето.


По традиция в началото на лятната ваканция Музеят организира най-големия детски празник, в който всичко е безплатно, а забавленията и увлекателните игри са в изобилие, съобщиха от НВИМ.

Програмиране на роботи, рисуване върху вода, симулатор на състезателен автомобил, уред за канадска борба, снимки с любими анимационни герои, много спортни игри, дженга, впечатляващи химически експерименти, обработване на метал, VR разходка, магията на дървото и игри с награди са само част от забавленията за малчуганите и техните родители в този ден.

За първи път на събитието ще осъществим мечтата на всяко дете да влезе в ролята на смел пожарникар и да се качи в истински пожарен автомобил. Тези, за които професията „войник“ е любопитна, ще имат възможността да влязат в съвременни военни машини, предоставени от Българската армия. В атракцията „Експонатите оживяват“, която ще се реализира при подходящи метеорологични условия, всички желаещи ще могат да разгледат отвътре кабините на едни от най-атрактивните машини от външната експозиция на музея – вертолет Ми-8, ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“ и подвижен радиовисотомер „Вершина“.

В този ден забавления ще има за всички – от най-малките до вече порасналите деца. Малчуганите и татковците ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили, да се качат на багер, да покарат колело или тротинетка. Ще бъдат предизвикани да решат военна кръстословица, а първите 300 ще получат като награда електрическа количка. Лятната читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива, интригуващи истории и книжки за оцветяване, а в обособен ТВ кът ще гледат любими детски филми. Любителите на природата ще изживеят вълнуващи емоции в скаутски лагер, а най-артистичните ще могат да се включат и в интерактивен детски театър в 11 часа. Както винаги полезното съчетаваме с приятното и на децата до 10-годишна възраст ще бъде издадена пластика за градския транспорт, ако родителите им носят със себе си копие или снимка на акта за раждане.

В Деня на бащата тази година се включват и филиалите на НВИМ – Музея на авиацията в Крумово, Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморския музей във Варна. /БГНЕС