Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина, се увеличават опитите да се манипулира вотът

Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Успяхме да се правим със задачата да осигурим сигурността на изборите. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Демерджиев подчерта, че стана ясно, че действително с връщането на хартиена бюлетина се увеличават опитите да се манипулира вотът. "Второто притеснение беше, че в списъците се включват лица, познати на полицията като такива, които се занимават с практиката за купуване на гласове", отбеляза той.

Служебният вътрешен министър заяви, че МВР не позволи на хибридните атаки да повлияят да спокойното протичане на изборния ден и на избирателната активност, като подчерта, че тя е по-висока от предишните избори. Той обяви и че, ако в началото на седмицата има бомбени заплахи, няма да се стигне до затваряне на училища.

Демерджиев посочи, че при корпоративния вот е много по-трудно да се установява наличието на престъпления. „Основните сигнали по линия на корпоративния вот касаят политическа партия ГЕРБ. Имаше такива случаи няколко. Има случаи, които са и в развитие, тъй като нашата работа не е приключила“, обяви той и добави, че от МВР успяват да стигнат до хора, готови да свидетелстват.

По отношение на спрения вчера край Пазарджик кандидат за народен представител, в чиято кола бяха намерени списъци, Демерджиев коментира, човекът, който е управлявал автомобила, е заявил, че е председател на избирателна комисия. По време на действията за установяване на личността му, паралелно са протекли и действия в автомобила, където са намерени списъци с много хора и техните лични данни. След направената проверка е установено, че той е включен в избирателните листи за съответния регион и оттам е докладвано на компетентната прокуратура. Демерджиев съобщи, че това не е единичен случай и много често тези хора са много активни по отношение на практики, свързани с манипулиране на вота, но не пожела да коментира кои от политическите формации са първенци в купуването на гласове.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че още преди стартирането на предизборната кампания са предприети редица специализирани полицейски операции, като само жандармерията е участвала на 110 от тях. „В резултат на нашата активна работа бяха образувани 143 досъдебни производства, което е почти 90% повече от предходните избори“, отбеляза той и допълни, че над 800 явни сигнала са отработили органите на МВР и около 500 оперативни, като по всеки един сигнал е била създадена организация за бързото, задълбочено и своевременно отработване. Съставени са около 2100 предупредителни протокола, около 30 от 143 досъдебни производства са бързи производства, а задържаните лица по тях са 126, за сравнение от предходните избори, когато са били задържани 90 лица.

В рисковите секции, каза още Тодоров, не е допуснато масово купуване на гласове. Работата по преписките и сигналите продължава и към настоящия момент, като се работи в тясно взаимодействие с прокуратурата. /БГНЕС