Демерджиев: Изпращаме палатки, спални, чували и генератори за Турция

“Бяхме поканени в Турция да излъчим представител, който да бъде награден от президента Ердоган по повод спасителната мисия след земетресенията в Турция. По този повод решихме да доставим още една пратка от помощи- палатки, спални чували, генератори, включително това, което остана от ситуацията в Македония”. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.


Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отпътува за Турция със самолет „Спартан“ на българските ВВС, с който бяха транспортирани 3,5 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението.

Демерджиев уточни, че комуникацията с турската страна не е прекъсвала, дори е на най-добро ниво. “Комуникацията е тясна и е на всяко държавно ниво, отговаряме на исканията на Турция дотам, докъдето можем да не накърним способностите на България да реагира при бедствия”, каза още той. Министърът ще се срещне и с турския вътрешен министър. “Първият акцент на разговора ни ще бъде справянето с мигрантския поток, който тече в България- Турция изключително активно ни помага и това взаимодействие дава по-добри резултати, макар че опитите за нелегално преминаване нарастват с 40% спрямо миналата година”, каза още той и продължи: Пропуснатите мигранти са с над 60% по-малко, тоест взаимодействието между страните ни дава резултат”. Демерджиев уточни, че се очаква да има и нови пратки за хуманитарна помощ към Турция.


Вътрешният ни министър ще присъства на специална церемония в президентския дворец в Анкара, на която президентът Реджеп Тайип Ердоган ще награди представители на чуждестранните екипи, които се включиха в спасително-издирвателните операции след тежкото земетресение. От българска страна награден ще бъде главен инспектор Петър Петров, началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ в РДПБЗН – Пловдив. /БГНЕС