Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентат срещу Гешев

Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.


Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев след заседание на службите по повод вчерашния неуспешен опит за атентат над главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

“Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага НСО трябва да бъдат завишени. Именно бронировката на автомобила, използван от главния прокурор, е била решаваща”, добави Демерджиев.

“Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена с както с надеждни модерни автомобили, подчертавам, че последният, който се ползва в момента и е на разположение на държавата, е от 2012 г., което е абсолютно недопустимо, така и със съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охранявани лица. Това ще бъде направено посредством работна група, която се сформира днес”, каза той.

“Имаме заподозрени, но не мога да изпадам в подробности. Към моментна нямаме данни да е изтекла информация, но това се проверява. Има много варианти да бъде проследен маршрута на автомобила. Изследваме всички възможности да бъде проследен маршрута на автомобила. Няма пострадали, видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на конкретно този автомобил. Нивото на защита на този автомобил е по-високо и това взривно устройство дори да имаше директно попадение, не може да причини щети на пътниците в купето”, посочи служебният министър на вътрешните работи.

“Всяка заплаха, отправена до държавник от ранга на главния прокурор, който е под охрана на НСО, се проверява изключително внимателно от всички служби, които имат отношение към това независимо каква е заплахата и каква е степента на нейната сериозност. Всички заплахи, които са отправяни към Гешев през годините са проверявани, взимани са съответните мерки и е определено нивото на защита, което НСО прилага по отношение на него”, уточни той.

“Действително това е заплаха към държавността, но тя не се дължи на действие или бездействие на служебния кабинет. Във всеки един атентат или заплаха за атентат ние подхождаме с необходимата сериозност като към абсолютно реално осъществено действие”, каза Демерджиев.

В срещата на службите участват Демерджиев, министърът на правосъдието Крум Зарков, заместник главният прокурор Борислав Сарафов и представители на службите. /БГНЕС