Делото срещу Милорад Додик беше отложено за 20 януари

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик се появи за кратко в Сараево в първия ден от съдебния процес срещу него.


Заседанието протече едва няколко минути, преди да бъде отложено, след като адвокатите на Додик поискаха делото да бъде преместено в родния му град Баня Лука, съобщи "Сараево Таймс".

64-годишният проруски и просръбски политик Додик е обвинен в незачитане на правомощията на международния върховен представител Кристиан Шмид, отговарящ за наблюдението на прилагането на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната (1992-1995 г.) в бившата югославска република.

Додик е заплашен от до 5 години затвор и забрана за политическа дейност.

При пристигането си в съдебната зала Милорад Додик, дълго аплодиран от публиката, съставена от политически лидери на босненските сърби, отказа да стане, за да чуе първите думи на съдията.

"Ако откажете да се изправите, мога да взема решение да ви изведа от съдебната зала. Този път няма да го направя", заяви съдия Мирсад Стрика на обвиняемия.

"Както намерите за добре", отговори Додик

Когато съдията помоли прокуратурата да започне да чете обвинителния акт, адвокатът на Додик, Горан Бубич, призова процесът да бъде отложен до вземането на решение по искането му за преместване на производството в съда в Баня Лука, столицата на Република Сръбска.

Очаква се съдът да вземе решение през следващите няколко дни. Ако то бъде потвърдено в Сараево, процесът ще бъде възобновен на 20 януари.

На излизане от съда Додик отново заклейми "политическия процес", станал възможен според него благодарение на намесата на "чужденец, който променя решения и налага закони", във връзка с мерките, предприети неотдавна от международния върховен представител Кристиан Шмид.

Той обиди германския дипломат и посланика на САЩ в Босна Майкъл Мърфи - двама мъже, чието "колониално поведение" осъди и които редовно обвинява, че са подбудители на процеса срещу него.

БГНЕС припомня, че Милорад Додик попада в "черния списък" на САЩ за възпрепятстване на изпълнението на Дейтънското мирно споразумение, сепаратистки действия, корупция с цел лично облагодетелстване и др.

Додик, който поддържа близки връзки с Москва и с Александър Вучич, открито заявява, че иска да отдели босненските сръбски територии от останалата част на Босна и да участва в създаването на "Велика Сърбия".

През юли Додик обнародва два закона, приети от парламента на сръбския ентитет, но те бяха незабавно анулирани от Кристиан Шмид.

Законите предвиждаха, че решенията на босненския Конституционен съд и решенията на върховния представител вече няма да се спазват в сръбския ентитет.

С отмяната на тези закони Шмид измени и Наказателния кодекс на страната, като въведе престъплението „неизпълнение на собствените решения“, което даде възможност на прокуратурата да повдигне обвинение срещу Додик.

Международният пратеник, чийто пост е създаден по силата на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., разполага с дискреционни правомощия, които му позволяват да налага закони или да освобождава избрани представители.

Додик твърди, че целта на процеса е да му се попречи да се занимава с политика, тъй като се противопоставя на укрепването на босненската централна държава.

По повод 28-ата годишнина от подписването на мирното споразумение в края на ноември Милорад Додик заяви, че съдбата на Босна ще бъде подпечатана с "мирно разделение".

"Процесът е започнал. Влакът е тръгнал от гарата и няма връщане назад, това е окончателно", заяви той. /БГНЕС