Действат ли диетите против стареене?

Строгите диети, които ограничават приема на определени хранителни вещества, удължават живота и намаляват честотата на заболявания, свързани с възрастта. Това сочат изследвания, проведени върху животни. Този ефект на „подмладяване“ може дори да се възпроизведе с помощта на лекарства. Засега обаче няма клинично доказани диети или лекарства против стареене, а и учените все още не са установили тяхната безопасност.

През 1917 г. списанието Science публикува първото проучване, което показва, че ограничаването на приема на калории от плъхове може да забави развитието на животните и драстично да увеличи продължителността на живота им.

Повече от 100 години по-късно същото списание публикува обзор на най-добрите досега изследвания за ефикасността и безопасността на диетите, които твърдят, че забавят процеса на стареене. Режимите на хранене включват не само ограничение на калориите, но и диети, които стриктно ограничават приема на въглехидрати, протеини или определени аминокиселини. Повечето от тези диети оказват благоприятно въздействие върху здравето и стареенето чрез влиянието си върху един метаболитен път, който при хората, гризачите и дрождите е един и същи.

За някои хора с определен генетичен състав или при определени условия на околната среда, диетите всъщност могат да бъдат вредни за здравето.

Когато изследователите ограничават приема на калории на мишки и плъхове - като същевременно осигуряват всички основни хранителни вещества, от които се нуждаят - животните са по-здрави и средната им продължителност на живота се увеличава в сравнение с животните, хранени с обикновена лабораторна диета.

В допълнение, гризачите на диета имат намалена честота на заболявания, свързани с възрастта, включително рак, невродегенеративни разстройства, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Има ясна обратна връзка между приема на калории и продължителността на живота при животните, до около 50% ограничение на калориите. Животните, които започват тези диети, докато са все още млади, имат най-много ползи. /БГНЕС