Деймиън Шазел прави фурор с новия си филм "Вавилон"

Брад Пит и Марго Роби смятат, че Холивуд до голяма степен се е отърсил от някогашните си наркотични ексцесии, след като новият им филм "Вавилон" за хедонизма на Тинселтаун през 20-те години на миналия век се включи в надпреварата за Оскарите.

Очакваният с нетърпение филм на Paramount от режисьора на "Ла Ла Ленд" Деймиън Шазел, в който участват още Тоби Магуайър и Джийн Смарт, имаше първата си прожекция за критици късно в понеделник в Академията за филмово изкуство и наука в Лос Анджелис.

Филмът описва съдбата на до голяма степен измислени холивудски актьори и продуценти, които се опитват да се справят с прехода от неми филми към "говорещи", както и с начина на живот, изпълнен с кокаин, безспирни партита и диво неподходящо поведение на снимачната площадка - всичко това е представено в графични детайли.

Запитана по време на дискусията след прожекцията дали "Вавилон" я е накарал да изпитва носталгия по така наречения "златен век" на филмовата индустрия, Роби отбеляза, че "сега в Холивуд има много по-малко наркотици".

"За съжаление е така!", пошегува се Пит.

Филмът на Шазел – режисьорът който стана най-младият призьор на "Оскар" в историята за режисура за "La La Land" и беше номиниран и за сценария на "Камшичен удар", е един от последните основни претенденти за награди, които ще бъдат показани на гласуващите тази година.

В продължение на три часа "Вавилон" представя зараждащия се в Лос Анджелис от 20-те и 30-те години на миналия век живот, изпълнен с диви партита с наркотици и топлес танцьорки, както и с разточителни, бягащи от закона събития по време на филмови сетове в калифорнийската пустиня. Филмът засяга и теми като расизма и опустошителния ефект, който бързо развиващите се технологии оказват върху звездите от ерата на нямото кино, много от които са изоставени почти за една нощ от индустрията.

Шазел казва, че се е вдъхновил да направи филма, след като е прочел за "странния феномен, при който към края на 20-те години на миналия век се наблюдава прилив на самоубийства и смъртни случаи, които изглеждат, че биха могли да бъдат самоубийствени свръхдози наркотици". Тези смъртни случаи съвпадат с прехода на Холивуд от нямо към звуково кино и "му придават този брутален облик", казва Шазел, който основава героите си на множество реални звезди и магнати от епохата на нямото кино.

Пит каза, че с Шазел са обсъждали периода от историята, когато Холивуд е бил "див, див Запад".

"Бях отхвърлил тази епоха - не бях й обърнал внимание - защото това не е стил на игра, с който се свързвам. Не е това, към което се стремим сега", каза той. "Те е трябвало да общуват с лицето поради липсата на на говор. Едва когато седнах и изгледах някои от филмите по настояване на Деймиън, открих в тях истински чар и топлина."

"Вавилон" излиза по кината в Северна Америка на 23 декември, а догодина и на други места. /БГНЕС, АФП