Дебютни участнички, блестяща България на Световното по художествената гимнастика

България отново впечатли с представянето си на голямо първенство по художествена гимнастика. И го направи въпреки отпадането на Боряна Калейн заради здравословен проблем и на фона на дебютните участия за Стилияна Николова и ансамбъла ни, заменил олимпийските шампионки от Токио. България не просто впечатли, а демонстрира своя огромен талант и класа на шампионата на планетата в София, където завърши с два златни, три сребърни и един бронзов медал.

Стилияна Николова спечели четири медала в София и си осигури квота за Олимпийските игри в Париж.

Всичко преди началото на Световното, което се проведе между 14-18 септември в столичната зала „Арена Армеец“, бе готово за един прекрасен шампионат, на който бяхме домакини. По традиция в залата бяха президентът на родната федерация Илиана Раева, както и президентът на Международната федерация по художествена гимнастика Моринари Ватанабе. Първенството обаче не започна по желания от нас начин, след като Раева обяви, че една от най-големите ни надежди за медал Боряна Калейн е аут от шампионата поради здравословен проблем. Грацията ни вдигна висока температура и бе откарана в болница със съмнения за вирусна инфекция.

Отпадането на Калейн стана в последния момент, като това попречи и на нашите да се борят в отборната надпревара. България не успя да намери заместничка на гимнастичката ни, което означаваше, че 17-годишната ни дебютантка Стилияна Николова остава сама в първото си голямо състезание в кариерата. Крехката грация очаквано бе разочарована и натъжена от здравословния проблем на Калейн, който ѝ коства по-нататъшно участие, но демонстрира невероятен дух и умения в своите композиции, за да се поздрави с три сребърни и един бронзов медал. Николова остана втора във финалите на обръч, бухалки и лента на отделните уреди, като се отчете и с трето място в индивидуалния многобой, с което си гарантира и олимпийска квота за Игрите в Париж през 2024.

Родният ансамбъл в състав Женина Трашлиева, Радина Томова, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Камелия Петрова и Маргарита Василева бе не по-малко впечатляващ в дебюта си на първенство на планетата. Момичетата на старши треньора Весела Димитрова, участващи на първо голямо състезание от такъв ранг, замествайки олимпийските ни шампионки от Токио, които прекратиха кариерата си, се представиха изключително, грабвайки два златни медала. Нашите грации спечелиха златния медал в многобоя и, подобно на Николова, си спечелиха билет за френската столица след две години. В последния ден на Световното Трашлиева, Томова, Стоянов, Иванова, Петрова и Василева останаха на осмо място във финала на пет обръча, но скоро след това излязоха отново на килима и завоюваха второто си злато – този път на две топки и три ленти.

39-то Световно първенство по художествена гимнастика София 2022 беше официално закрито в неделя от Ватанабе и президента на Испанската федерация по гимнастика Хесус Карбайо Мартинес, което е своеобразно предаване на щафетата от София към Валенсия. Испанският град ще бъде домакин на юбилейното 40-о Световно първенство по художествена гимнастика през следващата година. Изминалият шампионат в столицата ни започна по неприятен начин с отпадането на Калейн, но продължи страхотно с изявите на Николова и завърши по възходяща със златото на ансамбъла на две топки и три ленти. България показа за пореден път, че въпреки сериозната конкуренция в лицето на елитни страни като Италия и Израел, винаги е в борбата за призовите места. Със здрава Калейн и дадената заявка от Николова и ансамбъла ни, бъдещето на художествената гимнастика изглежда в добри и сигурни ръце. /БГНЕС