Деца се учат на пътна безопасност, докато играят

Поредното събитие от инициативата „SOS – Спри! Спаси дете!” провежда „Клуб Активна Сигурност” към Застрахователна компания „Лев Инс“, предаде репортер на БГНЕС.

На Международния празник на детето – 1 юни, дружеството събра много малчугани и техните родители на една от поляните в Южния парк на столицата, където всички имаха възможност да присъстват на тематично-развлекателно събитие по Пътна безопасност за деца.

Официално бе открита и специална обучителна детска площадка, която ще бъде подарена и ще се ползва от жителите и гостите на София. Инициативата е част от социалната кампания на дружеството ”SOS – Спри! Спаси дете!”, целяща да насочи вниманието на обществеността и да обучи децата по иновативен и интерактивен начин на правилата за пътна безопасност.

„Тази инициатива стартира през 2018 година, а това е третото поред събитие. Основната ѝ цел е безопасна пътна обстановка, защото статистиката за загиналите и пострадали деца при инциденти е стряскаща. Идеята на кампанията обаче е да обучаваме не само децата, а и техните родители”, разказа Валентин Илиев, директор „Автомобилно застраховане” в „Лев Инс”.

Статистиката в България сочи, че в голям процент от случаите има пострадали пешеходци, дори и когато те са пресичали на зелен светофар.

„Освен проблемът с некачествената инфраструктура, имаме и други два проблема – пияните шофьори и агресията на пътя. Те вече придобиват застрашаващи размери в нашата страна”, отбеляза още Илиев и подчерта, че една от идеите на кампанията е да възпитава толерантност на пътя сред най-младите, които някой ден ще пораснат и ще станат шофьори.

За всички деца, включили се в днешното събитие, има специална изненада – едно от тях ще спечели чисто нов велосипед.

По време на церемонията представители от БЧК връчиха помощи на деца, пострадали при пътни инциденти. Техни екипи пък направиха демонстрация по оказване на „първа помощ“ при ПТП.

В инициативата се включиха и началникът на „Пътна полиция” комисар Росен Рапчев и инспектор Мария Ботева, които призоваха за стриктно спазване на правилата за безопасно движение и увериха, че всички нарушители на пътя ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. /БГНЕС