Дбейба: Либия не може да бъде подчинена на волята на враждуващи страни с подкрепа от чужбина

Премиерът на Либия заяви, че страната му не приема да се преклони пред авторитета на враждуващи страни с помощта и финансирането, което получават от чужбина.

Абдел Хамид Дбейба, премиер на Либия

"Не можем да бъдем под хегемонията на никоя партия, която е подкрепена и финансирана от чужбина, която води война в Либия и воюва с нас", каза Абдел Хамид Дбейба в отговор на въпроси от либийци по време на пряко предаване. Той каза, че целта на правителството е да осигури мир в Либия, да избегне войната и намесата отвън, съобщи Анадолската агенция.

Дбейба подчерта, че либийската земя принадлежи на либийците и никоя армия, въоръжена или невъоръжена група, не може да монополизира страната.

"На втората Берлинска конференция възвърнахме престижа на либийската държава и представихме инициатива. През последните години либийското досие беше изцяло в ръцете на външни сили. Всяко решение за Либия първо трябва да премине през Либия," настоя той.

Според Дбейба, парламентът ще одобри проектобюджета за 2021 г. в понеделник.

Като част от водените от ООН диалози, на 23 октомври 2020 г. в Женева се проведоха заседанията на Съвместния военен комитет 5 + 5. В резултат на срещите беше подписано постоянно споразумение за прекратяване на огъня между законното либийско правителство и делегации, свързани с генерал Халифа Хафтар.

В рамките на политическия процес, започнал след споразумението за прекратяване на огъня, през ноември миналата година Либийският форум за политически диалог реши, че изборите ще се проведат през декември 2021 г.

Либийците се надяват, че новото правителство на единството ще сложи край на гражданската война, която обхвана страната след свалянето и убийството на Муамар Кадафи през 2011 г. /БГНЕС

Триполи / Либия