ДБ подкрепи декларацията на ПП, БСП – не, „Български възход“ дава отговор до края на седмицата

„Демократична България“, „БСП за България“ и „Български възход“ се отзоваха на поканата за разговор в Народното събрание, за да обсъдят декларацията с четирите основни национални приоритета на ПП, предаде репортер на БГНЕС.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не дойдоха представители на срещата.

„Никакви разговори с никого не са водени по отношение на персонален състав на един евентуален кабинет“, категоричен е акад. Денков.

Кристиан Вигенин от БСП каза, че България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, като поздрави от името на левицата, че се прави опит за търсене на диалог. По думите му БСП е разгледала подробно текста на декларацията, в която са залегнали приоритети, засягащи данъчни, бюджетни и външнополитически въпроси, които от левицата не могат да приемат. „БСП няма да подкрепи предложения проект на решение“, съобщи Вигенин, но потвърди подкрепата на БСП за търсене на диалог.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ изрази подкрепа към декларацията на ПП. „Ние сме стартирали обсъждане на документа, за да получим формално одобрение, за да можем да го подкрепим, но нашата нагласа е да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ като конкретика“. Аз желая главно мир и отговорност. Тази среща за съжаление показва една диспропорция в носенето на отговорност. Искам да поздравя мандатоносителите за подхода, който са възприели - широк формат на диалог, търсене на общи, национални цели чрез поредица от консултации, които да позволят да се намери консенсус и един съдържателен диалог по приоритети“, това заяви Христо Иванов и изрази съжаление, че политически партии, които претендират за системност, не се включват в такива формати на диалог. „Това не е добро начало на 2023г. Ние окончателният документ го виждаме днес, не сме имали възможност да се произнесем по него, но сега виждаме, че всички приоритети съвпадат с нашите. Смятаме, че този документ е годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление. Отчетохме всичко, което БСП изтъкнаха, но трябва да си дадем сметка, че в този парламент такава е конструкцията, че ако изобщо има възможност за правителство, то няма как да разчита на стабилно, трайно мнозинство. Това, че ПП като мандатоносител въпреки това се ангажира с този процес показва определена политическа смелост, с което искам отново да ви благодаря“, коментира още той.

Александър Николов обяви, че основен приоритет на БВ е именно съставяне на редовен кабинет, който да отговори на очакванията на гражданите и на големите предизвикателства, пред които сме изправени, справяне с политическата криза, влизане в Шенген и присъединяване към еврозоната. Наред с редовно правителство е нужно да бъде излъчено и стабилно парламентарно мнозинство, което ще съумее да даде гражданска предвидимост по отношение на това какви са целите и амбициите, и кой носи отговорността, посочи той. В рамките на тази седмица от БВ ще дадат отговор дали подкрепят текста на декларацията, или не. „Считаме, че тази декларация дава основа за начало на разговори, което би било ползотворно“, отбеляза народният представител от БВ и допълни, че ще посочат и кое считат, че следва да бъде оставено за реализация в един по-дългосрочен план.

Денков от своя страна изрази надежда, че свършеното през изминалите дни ще бъде полезно и ползотворно. Ако искаме да бъде свързано с втория мандат, дали ще бъде проект, или декларация, няма значение, следва да бъде гласувано до края на седмицата, ако не бъде гласувано, ще върнем втория мандат, каза още Денков.

„Аз съм много щастлив, че първият ни разговор в тази сграда за 2023г. е на база приоритети и цели. Когато имаме някакво несъгласие с целите, това е един конструктивен диалог, който трябва да започне и той всъщност ще е обединителният, защото когато знаем кои са нашите цели, които всеки един от нас защитава, само тогава можем да намерим тези, които ни обединяват. Аз лично ще съм благодарен ако в следващите дни, дори с ясен отказ по някои от целите и ценностите, които ние сме предложили, вие го заявявате, защото по този начин правим стъпката напред, която през 2022г. в това НС ние не успяхме“, това коментира и съпредседателят на ПП Кирил Петков. /БГНЕС