ДБ не отидоха при БСП, те ги обвиниха в отказ да променят модела

"Демократична България" не отидоха на днешната среща с БСП за третия мандат, предаде репортер на БГНЕС.

Христо Иванов заяви, че срещата няма предмет и се превръща в предизборен пиар за Нинова. Тя от своя страна обяви, че с неявяването си “Демократична България” не искат промяната на модела “ГЕРБ”, блокират и актуализацията на бюджета.

"Неявяването на „Демократична България“ означава първо, че не искат редовен кабинет и че искат да отидем на избори. Второ, по-лошо, че не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани стояха по улиците и искаха тази промяна. Нито промяна на модела “ГЕРБ” можем да започнем сериозно, нито промяна в съдебната система, нито в прокуратурата. Това правят в момента. Може би най-лошото на този конкретен момент е, че с отказа да дойдат на срещата, отказват да разговаряме за актуализацията на бюджета. Така с действията си рискуват да оставим пенсионерите без преизчислени пенсии, медиците без помощ за Кковид кризата, МВР без помощ за охраната на границата, икономиката без помощ за мерки и така нататък. Решенията и отговорността е тяхна. Ние продължаваме утре със срещата с “Има такъв народ”. От тяхното решение утре ще зависи как ще продължим", коментира Корнелия Нинова пред медиите в парламента след провала на разговорите.

Часове по-рано в интервю за националното радио съпредседателят на обединението Христо Иванов посочи, че моментът, в който е имало шанс да се излъчи правителство, е бил да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата, и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава.

“Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит”, е мнението на Христо Иванов.

На въпрос за бъдещото управление на страната Иванов посочи, че се променя дългогодишната тенденция то да се концентрира в един голям “играч”, а на българската политическа класа сега й се налага да се научи, че живеем в ново време. По думите му става въпрос за нова технология на правенето на политика - на легитимни коалиции.

“Ние казваме: в следващия парламент трябва да има правителство и то правителство, което може да свърши работата, за която са го избрали хората. Но не казваме на всяка цена. Има разумна цена. Разумната цена е да седнем, всеки трябва да се откаже от претенцията д абъде единствен. От там нататък всичко е въпрос на договаряне от принципна гленда точка”, каза Христо Иванов.

БГНЕС припомня, че Нинова получи на 27 август третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 46-ото Народно събрание и още тогава заяви, че на 3 септември – петък, ще обявят кандидата си за премиер.

По време на срещата им с "Изправи се БГ. Ние идваме" Нинова каза, че между 10 и 15 септември ще върнат мандата, ако не могат да го изпълнят. След срещата им обаче стана ясно, че "Изправи се БГ! Ние идваме" няма да дадт подкрепа за третия мандат.

"Няма да подкрепим правителство на всяка цена", заяви Манолова и каза, че "Борисов 3" е бил такъв пример. „След изявлението на ИТН на Слави Трифонов, че няма да подкрепят мандат на БСП, няма как да се сформира правителство. Без участието и без подкрепата на формациите на промяната – ИТН и ДБ, ние кабинет не подкрепяме, защото това би означавало подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това би било подмяна спрямо хората от протестите и изобщо българските граждани“, заяви Мая Манолова. По думите на Манолова обаче те биха подкрепили актуализацията на бюджета, за да бъдат решени проблемите и да не оставят хората в безизходица в предстоящите три кризи.

В четвъртък в 14:00 часа БСП свиква колективния си орган - Националния съвет, коялиционните партньори и депутатите, и на този общ форум ще решат какво ще правят.

Междувременно продължават разговорите на БСП с представители на неправителствените организии, бизнес, синдикати.

Днес има среща по темата за актуализацията на бюджета с двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, и с Асоциацията на организациите на българските работодатели. /БГНЕС