ДАЗД: Въвеждаме първата в България инструкция за определяне възрастта на децата-бежанци

Държавна агенция закрила на детето(ДАЗД) и Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет(ДАБ) въведоха първата в България инструкция за определяне възрастта на децата-бежанци на територията на страната, предаде репортер на БГНЕС.


“Тази инструкция има за цел да намали броя на пълнолетните лица, които се обявяват за непълнолетни и се възползват от всички привилегии, които се предоставят на децата и са предвидени в законодателството, както и да се направи възможно най-ранна идентификация на непридружените деца", заяви Теодора Иванова, председателят на ДАЗД.

Тя уточни, че тази инструкция влиза в сила от 1 март 2024г.

“Приета е първата за България инструкция за определяне възрастта на непридружените непълнолетни деца по неинвазивен път”, уточни и Мариана Тошева, председателят на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет.

“С тази инструкция се установява възрастта на чужденец подал сигнал за закрила в България, но който е с неустановена самоличност”, обясни още Мариана Тошева.

Тя коментира, че България се нарежда на четвърто място в ЕС по брой непридружени деца. “От 940 деца през 2014г. броят е 2 772 през 2016 г. От 2021г. непълнолетните деца-бежанци са 3 182; а сега завършваме 2023г. с близо 4 000 непридружени деца”, подчерта Тошева, след което обясни, че именно тези деца са обект на трафик.

Наталия Илиева, председател на Националното бро за правна помощ, поясни, че на всяко дете се назначава адвокат, който се занимава с интересите на това дете докато пребивава страната. “Считам че с това добро взаимодействие с ДАЗД и ДАБ добрите усилия ще продължат”, подчерта Илиева.

Седа Кузуджу, от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, също поздрави институциите за изработването на инструкцията. “Всяко дете е уникален човек и индикаторите за определяне на възрастта също могат да се различават. Изработването на този индикатор е много важен, за да може правата на детето да бъдат гарантирани”, смята Седа Кузуджу.

Рамиз Бехбудов - заместник - представител на УНИЦЕФ, уточни, че индикаторът е изработен на база на най-добрия принцип за гарантиране правата на детето. “Това са деца, които бягат от конфликти и идват тук, за да търсят закрила, това не трябва да бъде забравяно”, призова Рамиз Бехбудов. /БГНЕС