Държавата изгражда инфраструктура за зареждане на електромобили

Освен бензиностанциите, държавата сериозно се ангажира да изгради и инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Караниколов взе участие в заседанието на икономическата комисия в парламента, където представи пред депутатите законовите промени, предвиждащи създаването на „Държавна петролна компания“ и изграждането на верига от държавни бензиностанции.

Икономическият министър обясни, че идеята за създаване на места за зареждане на електромобили идва сред поредица от срещи със стратегически инвеститори в сектора, според които държавата трябва да предприеме необходимите мерки за изграждане на подобна инфраструктура. Според Караниколов това ще ни направи „интересни“ за потенциални инвестиционни намерения.

„През този проект ще можем да реализираме няколко лъча, по основните коридори на България, където да гарантираме този вид зареждане. Това ще ни даде възможност да представяме България пред такъв вид инвеститори“, обясни Караниколов и загатна, че вече се водят и конкретни преговори, но без да дава повече подробности.

Законопроектът е само основата, а всичко около създаването и работата на веригата държавни бензиностанции ще се регулира с подзаконови нормативни актове. Депутатите от икономическата комисията приеха и решение министър Караниколов да дава отчет на всеки 4 месеца пред тях за това докъде е стигнал процесът.

Част от опозицията също подкрепи идеята за държавни бензиностанции, а друга се противопостави. „Едно хубаво есе, хубави разписани мечти, които без числа аз няма как да подкрепим“, каза проф. Румен Гечев от БСП по отношение на мотивите на законопроекта. /БГНЕС

София / България